Dostupni linkovi

Putin zatražio punu istragu pada aviona


Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao na zaraćene strane u Ukrajini da obezbede uslove za punu istragu pada aviona "Malezija erlajns" na istoku Ukrajine.

Putin je to što se dogodio sa letom MH 17 nazvao strašnom tragedijom i istakao da je Rusija više puta pozivala zaraćene strane da hitno prekinu krvoproliće i sednu za pregovarački sto, navodi se u saopštenju Kremlja, a prenela je agencija Itar-Tas.

"Može se sa sigurnošću reći da se ova tragedija ne bi dogodila da 28. juna nisu ponovo započete borbene aktivnosti na istoku Ukrajine", istakao je ruski predsednik.

On je dodao da istovremeno niko nema pravo da koristi ovu tragediju za postizanje "plaćeničkih političkih ciljeva", navodi se u saopštenju Kremlja.

Svi oni koji su odgovorni za situaciju na istoku Ukrajine treba da priznaju tu odgovornost i pred sopstvenim narodom, ali i narodima zemalja čiji su državljani izgubili život u padu aviona na letu MH 17, rekao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao i da je potrebno uraditi sve što je moguće kako bi se obezbedio nesmetan rad medjunarodnih eksperata na mestu nesreće, dodavši da, iako tamo istragu već vrše predstavnici Donbasa, Donjecka, ukrajinskog Ministarstva za vanredne situacije i malezijski stručnjaci, to nije dovoljno i potrebno je poslati kompletnu ekspertsku grupu pod kontrolom Medjunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo.

Putin je dodao i da će zvanična Moskva sa svoje strane uraditi sve što je do nje da konflikt na istoku Ukrajine predje iz aktivne vojne faze u fazu pregovora za pregovaračkim stolom, pomoću mirnih i isključivo diplomatskih sredstava.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu Amsterdam - Kulala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, medju kojima 192 Holandjana i 10 Britanaca.

XS
SM
MD
LG