Dostupni linkovi

Mark Rute: Eksperti OEBS-a danas na mestu pada aviona


Međunarodni eksperti iz OEBS-a kao i stručnjaci iz Holandije stići će danas u istočnu Ukrajinu, na mesto gde se srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika I članova posade, rekao je sinoć holandski premijer Mark Rute.

"OEBS će u ponedeljak prepodne poslati na lice mesta misiju za identifikaciju, zajedno sa holandskim ekspertima", rekao je Rute novinarima u Hagu.

Prema njegovim rečima, Holanđani će koordinirati identifikaciju žrtava.

Najveći broj poginulih je iz Holandije.

Avion se srušio na teritoriju pod kontrolom proruskih separatist čija oružana pobuna traje mesecima.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame juče je prozvala Rusiju zbog njene podrške separatistima u Ukrajini.

"Ovo je za Rusiju momenat istine", rekao je državni sekretar Džon Keri. "Rusija podržava ove separatiste. Rusija naoružava ove separatiste. Rusija obučava ove separatiste, i Rusija još nije uradila stvari koje su neophodne da se oni dovedu pod kontrolom".

Keri je čak u ime Obamine administracije izrazio nadu da će obaranje aviona učvrstiti podršku Evrope sankcijama protiv Rusije zbog njenog sveukupnog ponašanja u vezi sa Ukrajinom.

"Nadamo se da će ovo biti poziv za buđenje nekim zemljame Evrope koje nisu bile odlučne da se pokrenu", rekao je Keri.

Američki državni sekretar se u nizu televizijskih intervjua pozvao na američke obaveštajne izvore i informacije sa društvenih medija koji "očigledno jasno upiru prstom u separatiste" da su ispalili projektil SA-11, pribavljen od Rusije, koji je oborio avion iznad teritorije pod kontrolom pobunjenika.

XS
SM
MD
LG