Dostupni linkovi

Užice: Novo zagađenje vode


Zbog pojave algi i nematoda u većem broju, sanitarna inspekcija je ponovo zabranila upotrebu vode sa užičkog vodovoda za piće i kuvanje.

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić potvrdila je da je donela rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i kuvanje u Užicu.

U Užičkom Vodovodu ne znaju šta je razlog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, sada sa izvorišta Sušička vrela, izjavio je direktor Vodovoda Užice Dragan Simić. "Ne znamo da li su se alge pojavile i na Sušičkim vrelima ili je došlo, usled tehničkog kvara, do toga da je voda sa Vrutaka prodrla u cevovod sa Sušičkih vrela i tako pomešana došla do Fabrike vode. Uzeće se uzorci vode sa Sušičkih vrela kako bi se uradile analize i utvrdilo da li su prisutne alge i u toj vodi.Tek tada ćemo znati o čemu se radi", kaže Simić.

Podsetimo da je u decembru 2013. godine u Užicu takođe bilo zabranjeno korišćenja vode za piće i pripremu hrane. I tada je razlog bio pojava algi. Kako bi problem bio rešen, krajem januara završena je izgradanja cevovoda od Sušičkih vrela do Užica. Građani Užica je trebalo da se tim cevovodom alternativno snabdevaju vodom do sanacije jezera Vrutci.

XS
SM
MD
LG