Dostupni linkovi

Izreael pokrenuo kopnenu ofanzivu na Gazu


Izrealska vojska započela je veceras kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze koji je pod kontrolom Hamasa, proširujući tako 10- dnevnu operaciju Zaštitna ivica.Stižu prve nepotvrđene informacije medija o žrtvama.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu je večeras naredio kopnenu operaciju uz obrazoženje da je to odgovor na kontinuiranu raketnu paljbu Hamasa na Izrael.

Hamas je ranije saopštio da će Izrael platiti visoku cijenu ako započnu kopnenu ofanzivu.

U saopštenju izraelskog ministrastva odbrane se navodi da su "nakon destodnevnih raketnih napada Hamasa sa zemlje vazduha i mora, te neprekidnog odbijanja ponude da deeskaliraju situaciju, Izraelske odbrambene snage (IDF)započele u operaciju u Pojasu Gaze".

Cilj IDF je da uspostve realnost u kojoj će stanovništvo Izraela moći da živi u miru i sigurnosti bez straha od terora, tako što će nanijeti značajnu štetu Hamasovoj terorističkoj infrastrukturi.

Portparol izraelske vojske general Moti Almoz je rekao:

"Tražio sma od stanovništva Gaze da se evakuišu iz oblasti u kojima će armija djelovati.Ova operacija će trajati koliko god je potrebno".

Izrael je dobio odobrenje za mobilizaciju još 18 000 vojnika.

Jedan Hamasov zvaničnik rekao je agenciji Reuters da je kopnena ofanziva bila "ludost" koja će imati "užasne posljedice" .

Drugi član Hamasa, Favzi Barhum kaže:

"Započeti kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze je opasan korak, posljedice toga nijesu mogli ukalkulisati.Izrael će platiti visoku cijenu i Hamas je spreman za konfrontaciju".

Prema Gazi ide ukupno 60.000 izraelskih vojnika. Kako javljaju novinari iz Pojasa Gaze, prekinute su sve komunikacije sa UN-ovim izvjestiteljima.

Izraelska vojska je večeras upozorila stanovnike Pojasa Gaze da napuste svoje domove i sklone se iz manje naseljenih područja te palestinske teritorije u veće gradove.

Blizu 100.000 letaka s takvom porukom bačeno je nad Pojasom i stotine hiljada stanovnika širom Gaze je primilo telefonske poruke s instrukcijama da napuste sela, prenijeli su izraelski mediji.

Međutim, večerašnja nastojanja da se upozore Palestinci najveća su do sada, navodi izraelski list Jerusalem post u online izdanju.

Do sada je u Pojasu Gaze za dest dana ofanzive ubijeno 230 ljudi, među njuima veliki broj civila, žena i djece, a više od 1600 ranjeno.

Na izraelskoj strani nije bilo žrtava, ali su zbog stalnog reketiranja Hamasa Izraelci neprekidno bili pod alarmom i sklanjali se u skloništa.

Najžešći sukob dvije strane proteklih nekoliko godina otpočeo je nakon otmice u ubistva tri izraelska tinejdžera prije 20 -tak dana, nakon čega je u znak odmazde izarelska strana mučila i ubila jednog palestinskog dječaka.

Pokušaji da se proteklih dana dogovori prekid vatre bili su neuspješni zbog odbijanja Hamasa da prihvati primirje.

XS
SM
MD
LG