Dostupni linkovi

Dodik traži da se Hil proglasi personom non grata u BiH


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od članova Predsjedništva i ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da pokrenu postupak za proglašenje otpravnika poslova Ambasade SAD Nikolasa Hila nepoželjnom osobom u BiH.

U otvorenom pismu Dodik naveo da na taj način traži zaštitu institucije predsjednika Republike Srpske od "neprimjerenih napada", ali i digniteta svih institucija u BiH predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

Dodik je ocijenio da je Hil svojim izjavama o korupciji u vrhu vlasti RS "izašao ne samo iz okvira diplomatskog govora i odnosa prema unutrašnjepolitičkim temama zemlje domaćina, nego i iz okvira pristojnog govora uopšte".

Dodik je poručio da će shodno daljem postupanju članova Predsjedništva i ministra spoljnih poslova BiH u ovom slučaju javnost steći priliku da se uvjeri u karakter BiH i njenih institucija, a da će institucije Republike Srpske odlučiti o svojim daljim koracima.

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a ocijenio je ranije da izjave premijera RS Milorada Dodika, u kojim je neprimjereno izvrijeđao otpravnika poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholasa Hilla, nazivajući ga "patološkim lažovom i dokazanim smutljivcem u BiH", i ne zavrijeđuju odgovor.

XS
SM
MD
LG