Dostupni linkovi

Klinton: Izraelu preti izolacija


Bil Klinton upozorio je Izrael da mu preti izolacija, zbog stalnog ponavljanja sukoba u pojasu Gaze, nakon što je četvoro dece ubijeno dok se igralo na obali.

Više od 220 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je tokom 10 dana izraelskog bombardovanja i granatiranja Gaze, u znak osvete za ispaljivanje više od 1.200 raketa sa te palestinske teritorije, koju kontroliše Hamas.

"Dugoročno nije dobro za Izrael da se drži izolovano od svetskog mnjenja u nedostatku mirovnog procesa", rekao je bivši predsednik SAD za indijski novinski kanal NDTV u sredu.

"Kratkoročno Hamas može da nanese užasnu štetu Izraelu, primoravajući ga da ubije palestinske civile", dodao je on.

Hamas je imao "strategiju da prisili Izrael da ubija njegove sopstvene (palestinske) civile, kako bi ga ostatak sveta osudio, dok Izrael nije mogao da ispadne budala ne odgovarajući na snažne raketne udare".

Klinton, koji je vršio pritisak da se postigne sveobuhvatni mirovni sporazum na samitu u Kemp Dejvidu 2000. godine, apelovao je na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da obnovi ozbiljne pregovore.

"Verujem da premijer Netanijahu može i trebalo bi da sklopi sveobuhvatni mirovni sporazum sa Palestincima," rekao je Klinton, izrazivši uverenje da bi 60 procenata Izraelaca podržalo Netanijahua. Cilj bi trebalo da bude mirovni proces koji obezbedjuje priznanje bezbednosti Izraela i mir i koji daje Palestincima njihovu državu, rekao je Klinton, kako je preneo AFP.

XS
SM
MD
LG