Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Nedžad Kurtović optužen za organizirani kriminal


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Nedžada Kurtovića zvanog „Nedži“, rođenog 11.04.1974. godine u Bihaću, državljanina BiH zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga i davanja dara ili drugih oblika koristi.

Optuženi se tereti da je, nakon što je postao član organizirane kriminalne grupe, djelujući u koordinaciji i dogovoru sa tadašnjim komesarom MUP-a USK, Ramom Brkićem, počinio niz kaznenih djela vezanih za organizirani kriminal, davanje dara ili drugih oblika koristi i neovlašten promet opojnim drogama, kao i proizvodnju i stavljanje u promet većih količina opojne droge marihuana-„skunk“.

U optužnici se navodi da je optuženi Kurtović, kao osoba koja je sa komesarom policije, za novčanu naknadu dogovarala neometan rad i pružanje policijske zaštite, za osobe koje su proizvodile i stavljale u promet opojnu drogu na području USK, posredovao kako bi jedan od osumnjičenih, tadašnjem komesaru Brkiću dao iznos od 15 000 KM, kako bi suspendovao nekoliko policijskih službenika, koji su profesionalnim radom i provođenjem istraga, došli do saznanja o počinjenim kaznenim djelima, nakon čega je komesar Brkić izvršio suspenziju navedenih policajaca.

U optužnici se navodi i da su osobe koje su se bavile proizvodnjom i neovlaštenim prometom opojnih droga na području USK i dalje u R Hrvatskoj i R Sloveniji, davale optuženom Kurtoviću i komesaru Brkiću, iznose od 20 000 eura, kako bi im osigurali neometan rad od strane policije, prilikom vršenja ovih kaznenih djela.

Optuženi Nedžad Kurtović , u okviru predmeta protiv Brkić Rame i dr., tijekom 2010. godine, prilikom ispitivanja u Tužilaštvu BiH, priznao je svoje sudjelovanje u kaznenim djelima, što je u značajnoj mjeri doprinijelo provođenju istrage i podizanju optužnice u predmetu protiv Rame Brkića i dr.

Optuženi Nedžad Kurtović tereti se da je počinio kaznena djela:organizirani kriminal ,davanje dara ili drugog oblika koristi, neovlašten promet opojnim drogama I neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG