Dostupni linkovi

Šešelj ponovio da ne prihvata uslove za privremenu slobodu


Optuženi Vojislav Šešelj odbio je danas da se, na poziv raspravnog veća Haškog tribunala, obaveže da će poštovati uslove za eventualno privremeno oslobađanje iz pritvora Tribunala do izricanja presude.

Šešelj nije u pisanom obliku odgovorio sudijama, ali je, prema večeras objavljenom dokumentu Tribunala, jednom službeniku rekao da se neće dodatno izjašnjavati i da ostaje pri stavu iz ranijeg podneska kojim je odbio sve uslove za privremeno oslobađanje, obećavši jedino da ne bi napuštao teritoriju Srbije.

Šešelju su 4. jula sudije dale rok od tri dana da to učini u pisanoj i pravno obavezujućoj formi, što je ranije zatražila Vlada Srbije kao uslov da Tribunalu da garancije za Šešeljevo privremeno oslobađanje.

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) je, pozivajući optuženog da prihvati uslove, krajem prošle nedelje, upozorio da će, ako ih odbije, Šešelj morati da ostane u pritvoru u Sheveningenu (Sćeweningen) do izricanja presude. Raspravno veće Tribunala kao uslove za Šešeljevo privremeno oslobađanje navelo je, između ostalog, kućni pritvor, oduzimanje pasoša, policijsku pratnju pri bilo kakvom kretanju iz medicinskih razloga, zabranu kontakta sa svedocima i žrtvama i javnog razmatranja njegovog slučaja, osim sa članovima tima za odbranu.

XS
SM
MD
LG