Dostupni linkovi

Đukanović: NATO ni u naznakama nije pomenuo ruske špijune u Crnoj Gori


Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da mu nikada u razgovoru sa zvaničnicima NATO saveza nije saopšteno da postoje sumnje da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni.

"Želim da vas uvjerim, i crnogorsku javnost, da tokom svih mojih razgovora do sada, nikada ni u naznakama nije pomenuto da postoji maker jedno, a ne 25 do 50 takvih lica, koja na taj način ugrožavaju ono što su bezbjednosni standardi koje Crna Gora mora unijeti svojom participacijom u NATO savezu" rekao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše ovakve navode američke agncije AP, on je rekao da gotovo da nema potrebe za tim.

"Prvog dana nakon završetka Ministarske konferencije država članica NATO-a, rekao sam šta mislim da je opredijelilo njihov stav. Nemam šta tome tome dodati. Ubijeđen sam da je Crna Gora napravila odličan posao po pitanju integracija u NATO i da je zato dobila odgovarajuću satisfakciju" dodao je premijer.

On je naveo da je riječi satisfakcije za to čuo i na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu i tokom posjete Vašingtonu.

Đukanović je podsjetio da je stav Ministarske konferencije da će Crna Gora, nakon još jedne godine dokazivanja rezultata na tom planu, najvjerovatnije biti punopravna članica Alijanse naredne godine, bez čekanja sljedećeg Samita.

"To govori u prilog ovakvoj mojoj ocjeni. Valjda bih tokom svih ovih pregovora sa ključnim činiocima NATO saveza tokom prethodnih godina čuo takvu ocjenu, da je ona vjerodostojna" rekao je on.

Prema pisanju američke agencije Associated press (AP), ulazak Crne Gore u NATO odgađa se zbog sumnji da u crnogorskim obavještajnim službama rade ruski špijuni i da je broj crnogorskih obavještajaca povezanih sa Rusijom između 25 i 50.

XS
SM
MD
LG