Dostupni linkovi

Bahrein proglasio visokog diplomatu SAD nepoželjnim


Bahrein je naložio danas visokom američkom diplomati da napusti zemlju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina posle njegovog sastanka sa vodećom šiitskom opozicionom grupom.

Ministarstvo je navelo da je pomoćnik državnok sekretara SAD za demokratiju, ljudska prava i rad Tom Malinovski persona non grata u Bahreinu i preciziralo da se on umešao u unutrašnje stvari zemlje time što je održao sastanke sa nekim grupama na uštrb drugih.

U saopštenju se dodaje da takvi sastanci dele ljude u zemlji. Njegova dela su suprotna konvencionalnim diplomatskim normama, dodaje se u saopštenju.

Američka Peta flota ima bazu u Bahreinu.

Ministarstvo je navelo međutim da odnosi između Bahreina i SAD ostaju snažni i važni.

"Vlada Bahreina navodi da ovo ne bi trebalo ni na koji način da utiče na odnose dve zemlje od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju.

Američkom diplomati je naređeno da napusti zemlju posle sastanka sa šiitskom opzicinom grupom Al Vifak. On je stigao u Bahrein juče i trebalo je da ostane tri dana. Bilo je predviđeno i da se sastane sa državnim zvaničnicima i vodećim aktivistom za ljudska prava Nabilom Radžabom.

XS
SM
MD
LG