Dostupni linkovi

Novih 100 miliona siromaha u Indiji


U Indiji je broj siromašnih na osnovu najnovijih kriterijuma definisanja siromaštva u toj zemlji porastao za još novih 100 miliona.

Pre dve godine, 365 miliona od 1,2 milijarde ukupnog broja stanovnika Indije, ili oko trećina Indusa, živelo je ispod granice siromaštva, navodi se u izveštaju grupe eksperata sastavljenom po nalogu prethodne vlade, preneo je list Figaro.

Sada je ova brojka uvećana za 100 miliona, zbog nove definicije siromaštva u evrocentrima.

Ovaj izveštaj trebalo bi da, nekoliko dana uoči predstavljanja prvog budžeta novog premijera Narenda Modija, bude predmet rasprave o problemu suzbijanja siromaštva u Indiji u kojoj na stotine miliona ljudi nema prebivalište ni dovoljno hrane.

Izrada izveštaja zatražena je pošto su nevladine organizacije uložile protest nakon što je vladina komisija za ekonomsko planiranje 2011. definisila granicu siromaštva od 33 evrocenti dnevno za ruralna područja, odnosno 40 evrocenti za gradove.

Grupa eksperata koja je izradila izvštaj predložila je da granica siromaštva bude pomerena na 39 evrocenti za seosko stanovništvo odnosno 57 evrocenti za sela, što dodatnih 100 miliona stanovnika svrstava u grupu siromašnih. To znači da država mora da izdvoji dodatna sredstva za socijalnu pomoć najugroženijih.

XS
SM
MD
LG