Dostupni linkovi

Predsednik Egipta kritikovao osuđivanje novinara


Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je da bi umesto suđenja trojici novinara Al Džazire koji su osuđeni na sedam godina zatvora, bolje bilo da su proterani iz Egipta, prenosi danas egipatska štampa.

Sud u Kairu osudio je 23. juna na po sedam godina zatvora tri novinara katarske televizije Al-Džazira zbog podrške Muslimanskom bratstvu svrgnutog predsednika Muhameda Mursija.

"Presuda ima negativne efekte. Bolje da su proterani posle hapšenja nego što im se sudilo", rekao je Sisi.

Egipatski predsednik do sada nije reagovao na presudu, već je ranije rekao da država ne treba da se meša u poslove pravosuđa, iako su SAD i Australija tražile od njega pomilovanje novinara.

Analitičari danas ocenjuju da bi Sisijeva izjava mogla da bude uvod u odluku o pomilovanju novinara, koji još imaju vremena da ulože žalbu na presudu.

Egipatsko-kanadski novinar Muhamed Fadel Fahmi, šef dopisništva Al-Džazire dok televizija nije zabranjena u Egiptu, i njegov australijski kolega Piter Grest osuđeni su na po sedam godina zatvora, dok će egipatski novinar Baher Muhamed provesti 10 godina u zatvoru pošto je po drugoj optužnici osuđen na još tri godine.

Oni su u pritvoru skoro 160 dana.

XS
SM
MD
LG