Dostupni linkovi

SAD: Zabrana unošenja u avione uređaja s praznom baterijom


Računari, mobilni telefoni, tableti i ostali elektronski uređaji sa ispražnjenom baterijom neće moći da se unose u avione koji lete za SAD zbog mogućnosti da u njima umesto baterije bude bomba, saopštila je američka Agencija za vazdušni saobraćaj.

"Predstavnici aerodromskog obezbeđenja koji kontrolišu elektronske uređaje, zamoliće putnike da uključe svoje uređaje, te i mobilne telefone. Uređaji s ispražnjenim baterijama neće moći da se unose u avion. Putnik s takvim uređajem će potom biti podvrgnut dodatnoj kontroli", ukazala je agencija.

Agencija koja strahuje da bi takva tehnika mogla da bude iskorišćena kao bomba, navela je da će takva mera biti najpre uvedena na letovima iz Bliskog istoka i iz Evrope za SAD.

Vlasti u Vašingtonu su prošle nedelje saopštile da je pojačana bezbednost na aerodromima sa kojih kreću direktni letovi za SAD zbog bojazni o planiranju napada na takvim letelicama.

Američki obaveštajni izvori imaju naznake da su osobe koje prave bombe iz ogranka Al Kaide u Jemenu, putovale do Sirije da se povežu sa tamošnjim ogrankom te terorističke organizacije.

Te grupe rade na usavršavanju eksplozivne naprave koja bi mogla da prođe nezapaženo na aerodromskim bezbednosnim proverama, naveli su izvori.

XS
SM
MD
LG