Dostupni linkovi

Počela finalna runda pregovora o iranskom nuklearnom programu


U Beču je jutros počela finalna runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu, što se procjenjuje kao "istorijska šansa" i ključni trenutak za rješavanje jednog od najvažnijh pitanja savremene svjetske politike.

"Ovo je ključni treutak u međunarodnim naporima za rešavanje jednog od najtežih izazova svjetske politike našeg vremena", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Vilijem Hejg.

Sastanak zvaničnika Irana i Grupe 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), počeo je jutros u devet sati, a rok za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Irana ističe 20. jula.

Ukoliko sporazum bude postignut, Iran će pružiti garancije da ne radi na proizvodnji nuklearne bombe, a zauzvrat će toj zemlji biti ukinute međunarodne sankcije zbog kojih svake sedmice gube ogromne potencijalne prihode od nafte.

"Imamo jedinstvenu šansu da uđemo u istoriju", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

On je ipak upozorio da Iran ne namjerava da se odrekne svojih "tehnoloških prednosti".Zarif je apelovao na pregovaračku grupu da se ne drže svojih nerazumnih i neprihvatljivih zahjeva.

Iranski ministar je ponovio da njegova zemlja "iz moralnih, religioznih i strateških razloga" ne namjerava da proizvede atomsku bombu.

Dodao je da sankcije uvedene Iranu ne ugrožavaju sprovođenje njegovog civilnog nuklearnog programa.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je pak da je grupa P 5+1 predložila "seriju razumnih, provjerljivih i mjera koje je lako postići da bi se uvjerili da Iran ne radi na proizvodnji nuklearnog oružja".

XS
SM
MD
LG