Dostupni linkovi

Merkelova kritikovala Moskvu


Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Moskvu jer se nije uključIla u mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

"Za žaljenje je što tokom 10-odnevnog prekida vatre koji je proglasio ukrajinski predsednik Petro Porošenko nije bilo vidljive reakcije na njegov mirovni plan i što pobunjenici nisu prihvatili primirje.

Merkelova je istakla da je uvođenje oštrijih sankcija Rusiji i dalje u igri.

"Što se tiče sankcija prema Rusiji, mi smo dostigli nivo dva i ne možemo da isključimo mogućnost za dalje (sankcije)", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, prenela je agencija Rojters.

Tražiće se i dalje diplomatsko rešenje, naglasila je Merkelova i najavila da će nemački šef diplomatije ugostiti danas ruskog i ukrajinskog ministra spoljnih poslova.

"Ali nismo ni blizu gde želimo da budemo", zaključila je Merkelova.

Rasmusen je rekao da su potezi Rusije pretnja miru i bezbednosti izgrađenih nakon pada Berlinskog zida.

“Niko ne želi povratak Evrope u hladnoratovsko vreme. Ne možemo da dopustimo nove linije podela na našem kontinentu. Stoga pozivam Rusiju da promeni kurst i započne dugi proces ponovne izgradnje poverenja koje je izgubljeno”.

Rasmusen je naglasio da živimo u svetu koji je opasniji i nestabilniji nego pre 15 godina, “ne samo na istoku već i na jugu. Veoma je važno da održimo snažnu odbranu kako bi naše države bile bezbedne”.

XS
SM
MD
LG