Dostupni linkovi

Orban: Beograd kapija EU na Balkanu


Premijer Mađarske Viktor Orban je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ocijenio da "EU ne može dugo da opstane bez Srbije", jer je Beograd "kapija Evrope prema Balkanu".

Predsjednik Nikolić i premijer Orban otvorili su danas odeljenje za kulturu mađarske ambasade u Beogradu.

"Beograd je kapija Evrope prema Balkanu i EU ne može dugo da opstane bez Srbije i Beograda. To bi bilo kao kad bi neko postavljao vrata prema istoku van ograde", rekao je madjarski premijer.

Orban je ocijenio da Mađarska ima interes da "svaki, baš svaki njen susjed, postane član Unije", jer je to način i da se postigne apsolutna bezbjednost njegove zemlje.

"Naš cilj je da svaka nacija i narod osećaju Evropu svojim domom. Narod Srbije, kao dio velike evropske porodice i evropske kulturne baštine, želi da pripada ovoj zajednici", naveo je Orban.

On je dodao da mađarska vlada podržava napore Srbije na evropskom putu.

"To nije pitanje aktuelne politike, već principijelni stav i moralna obaveza koju imamo, zahvaljujući zajedničkoj istoriji i korijenima u srednjoj Evropi", poručio je premijer Mađarske.

Predsjednik Nikolić je ocijenio da je politički dijalog između Beograda i Budimpešte "na najvišem i visokom nivou intenziviran u posljednje dvije godine".

XS
SM
MD
LG