Dostupni linkovi

Pulicer Gardijanu i Vašington postu za aferu Snouden



Objavljivanje otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o američkom programu špijuniranja, donijelo je Pulicerovu nagradu dnevnim listovima Gardijan i Vašington post (Guardian, Washington Post), saopšteno je prošle noći.

Pulicerova nagrada je jedna od najprestižnijih nagrada u oblasti novinarstva, a britanski i američki dnevnik je dijele u kategoriji "Javni servis".

Žiri za Pulicervu nagradu opredijelio se ne da nagradi novinare koji su pisali članke, nego njihove listove, saopštivši da su "primjer javnog servisa vrijednog pohvale".

Nagrađeni članci o programu špijuniranja NSA otkrili su javnosti dokumenta koji pokazuju da je američka vlada sakupljala informacije o milionima telefonskih poziva i e-mailova građana i drugih, pozivajući se na svoju interpretaciju zakona.

Ta otkrića su pokrenula veliku debatu u svijetu o odnosu zaštite privatnosti i državne bezbjednosti, i naveli predsjednika SAD Baraka Obamu da ograniči ovlaštenja državnih službi.

Snoudenova otkrića, objavljena u "Gardijanu" i "Vašington postu" su dovela do pogoršanja odnosa Vašingtona i saveznicima koji su otkrili da su im SAD snimale čak i privatne razgovore njihovih vođa.
XS
SM
MD
LG