Dostupni linkovi

Moskva od Srbije očekuje aktivnu pomoć za Pridnjestrovlje



Rusija očekuje da će Srbija i Švajcarska, kao predsedavajuće OEBS "aktivno pomoći" u rešavanju problema Pridnjestrovlja, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Pored Rusije, u pregovaračkom procesu kao garant učestvuje Ukrajina. Očekujemo da će ona ispuniti svoje obaveze i zajedno sa Rusijom doprineti nalaženju rešenja za pridnjestrovski problem, mirnim putem" navodi se u saopštenju.

"Računamo i na aktivnu pomoć predsedavajućih OEBS-a Srbije i Švajcarske, kao i na nepristrasnu poziciju posmatrača '5 plus 2' SAD i EU. Poslednje, na žalost, nije uvek očigledno", navodi ruski MIP.

U saopštenju se ukazuje da od septembra 2011, od momenta obnavljanja pregovaračkog procesa, Rusija ulaže napore za nalaženje
konstruktivne saradnje između strana u konfliktu.

Rusko Ministarstvo ističe da je 9. i 10. aprila ove godine, pomoćnik državnog sekrtara SAD Viktorija Nuland u Kongresu SAD iznela teze koje "teško da pomažu progresu u pregovorima" jer je upotrebila reč "separatizam" u odnosu na Pridnjestrovlje.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007. godine 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

XS
SM
MD
LG