Dostupni linkovi

Sahranjena fotoreporterka Anja Niedringhaus



Nekoliko stotina građana prisustvovali su vjerskoj službi u Hoexteru, u centralnom dijelu Njemačke, da bi odali počast fotoreporterki Associated Pressa Anji Niedringhaus, koja je prošle sedmice ubijena na zadatku u Afganistanu.

Svećenik je tokom službe pročitao pismo specijalnog dopisnika AP-a Kathy Gannon, koja je ranjena 4. aprila u napadu u kojem je ubijena Niedringhaus.

Gannonova (60) i Niedringhausova (48) često su zajedno išle na zadatke.

Poslije službe, povorka je otišla na lokalno groblje uz rijeku Vezer, gdje je sahranjena Anja Niedringhaus.

Anja Niedringhaus karijeru je počela sa 16 godina kao slobodni fotoreporter za lokalni dnevnik u Hoexteru. Za AP je počela da radi 2002. godine i bila je dio tima te agencije, koji je dobio Pulitzerovu nagradu za izvještavanje iz Iraka.

Ona je radila i za European Pressphoto Agency (EPA) kao glavni fotoreporter i izvještavala je o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Tako je radila do 2001. godine.

Nekoliko godina je provela u Sarajevu i Moskvi. Prvi dan kada je došla u bh. prijestolnicu Nidringhaus je ranjena metkom iz snajpera.

A 1997. godine, njeno stopalo je pregaženo i slomljeno na tri mjesta dok je izvještavala o demonstracijama u Beogradu. Na Kosovu 1998. godine granata je pogodila automobil u kojem se ona vozila, a 1999. u Albaniji je bila u grupi novinara koje su NATO snage greškom bombardovale.
XS
SM
MD
LG