Dostupni linkovi

Abot: Signali sa crnih kutija nestalog aviona ubrzano slabe



Signali iz Indijskog okeana, sa, kako se vjeruje, nestalog malezijskog aviona MH370 "ubrzano slabe" i pronalaženje letjelice u kojoj je bilo 239 putnika i članova posade biće "ogroman, ogroman zadatak", rekao je premijer Australije Toni Abot, prenosi britanski BBC.

Abot, koji je u posjeti Kini, naveo je da je ubijeđen da su signali što su ih zabilježili timovi za potragu, potiču s crnih kutija aviona koji je nestao 8. marta, na letu iz Kuala Lumpura u Peking.

Međutim, nijedan signal nije uhvaćen u zoni potrage od utorka.

"Niko ne bi trebalo da potcijenjuje teškoće zadatka koji je i dalje pred nama", upozorio je Abot.

Australijski premijer je naveo da se timovi za potragu nadaju da će uhvatiti nove signale u dijelu južnog Indijskog okeana, prije nego što krenu da pretražuju morsko dno.

"Pokušaj da se locira bilo šta na dubini od 4.500 metara, oko 1.000 kilometara od kopna ogroman je zadatak. Imajući u vidu da signal s crne kutije rapidno slabi, ono što sada pokušavamo je da uhvatimo što više signala kako bismo mogli da svedemo oblast pretrage na što manju teritoriju", rekao je Abot.

On je dodao da će u dio Indijskog okeana, gdje se vjeruje da se srušio malezijski avion, biti upućena bespilotna podmornica koja će sonarom pretražiti morsko dno, kada timovi potrage budu sigurni da su identifikovali mjesto nesreće.
XS
SM
MD
LG