Dostupni linkovi

Nove japansko-kineske tenzije zbog svetilišta



Japanski ministar unutrašnjih poslova Jošitaka Šindo posjetio je danas Jasukuni svetilište iz Drugog svjetskog rata, koje je sagrađeno u čast poginulih Japanaca ali i pogubljenih ratnih zločinaca u ovom ratu.

Ovakve posjete samo podstiču nove tenzije između Japana i zemalja regiona jer je svetilište simbol japanskog militarizma, naročito u svjetlu predstojeće posjete američkog predsjednika Baraka Obame Kini i Japanu, komentariše američka agencija.

Šindo je rekao da je posjeta izvedena na ličnu inicijativu i da se on molio za sve poginule u bici za Ivo Džimu, koja je bila jedna od najkrvavijih u Drugom svjetskom ratu.

Grupa građana Osake podnijela su juče tužbu okružnom sudu u ovom gradu zbog posjete premijera Šinzo Abea ovom svetilištu u decembru prošle godine. U tužbi je navedeno da je time ugroženo njihovo ustavno pravo da "žive u miru".

U tužbi građani zahtijevaju da im se isplati odšteta od oko 100 dolara za svakog od 540 podnosilaca tužbe, kao i da se zabrane budući dolasci premijera na ovo svetilište.

Prema izvještajima, još oko 270 građana Tokija podnijeće slične tužbe.
XS
SM
MD
LG