Dostupni linkovi

Putin: Gasprom da ne insistira na plaćanju unapred



Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od energetskog giganta "Gasproma" da se uzdrži od zahteva da od Ukrajine traži da unapred plaća za isporuke gasa dok ne budu održane nove konsultacije.

"Zatražio bih od Vlade i `Gasproma` da se uzdrže od ovog resursa, koji proizilazi iz ugovora u bilo kojoj formi. Ukoliko bi, naravno, naši partneri bili spremni za ove konsultacije a ako ne, onda to ne dolazi u obzir", rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima ruske Vlade.

On je dodao da će razmisliti o konsultacijama sa partnerima i da od Ministarstva spoljnih poslova traži da se pripremi za razgovore.

Na istom sastanku, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da dugovanja Ukrajine prema "Gaspromu" iznose 2,238 milijardi dolara.

Ukrajina Rusiji nije platila za isporuku gasa od početka 2013. godine zbog čega je "Gasprom" otkazao dati popust i podigao cene na 485 dolara po 1.000 kubnih metara gasa.

Ukrajina je saopštila da neće plaćati gas po toj ceni za koju smatra da je mnogo viša od one koju plaćaju evropske zemlje.
XS
SM
MD
LG