Dostupni linkovi

Žbogar: Sud je neizbežan



Specijalni predstavnik Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar izjavio je da je stvaranje specijalnog suda za zločine na Srbima tokom rata na Kosovu neizbežno, i da je zato bolje da za njegovo osnivanje glasaju poslanici Skupštine Kosova.

"Snažno verujem da će poslanici kosovske skupštine pritisnuti dugme 'Da', i da će shvatiti da pritiskom na dugme 'Da' ili 'Ne' ovo pitanje ne može da se izbegne. Ali, rekavši 'Da' Kosovo će process uzeti u svoje ruke, Kosovo će samo tražiti da rasvetli to pitanje", rekao je Žbogar za prištinski list Koha ditore.

On je kazao da bi u suprotnom taj tribunal formirao Savet bezbednosti, i da bi tada sudski proces bio potpuno pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

Žbogar je rekao da Evropska unija razume da je teško za Kosovo da razmatra pitanje formiranja specijalnog suda za moguće optužbe koje proističu iz izveštaja koji je pripremio izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

"Ali osnivanje takvog tribunala je sada neizbežno i izbor je da li će to Kosovo uraditi uz saglasnost Evropske unije ili će ako to Kosovo odbije, to uraditi Savet bezbednosti UN kao Specijalni Tribunal Ujedinjenih Nacija", rekao je Žbogar.

Prema Žbogaru, najvažnije je da Tribunal bude formiran kako bi tretirao pojedinačne slučajeve, i da on ni na koji način nije ni protiv Kosova ni protiv Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
XS
SM
MD
LG