Dostupni linkovi

Turska: opozicija traži poništenje izbora



Turska opozicija traži da rezultati lokalnih izbora u Ankari, održanih prošle nedjelje, budu poništeni, optuživši vladajuću Partiju pravde i razvoja za prevaru.

Odbor zadužen za lokalne izbore u turskoj prijestolnici odbacio je ranije zahtjev glavne sekularne opozicione stranke Republikanska narodna partija (CHP) da ponovo prebroji rezultate prošlonedjeljnih lokalnih izbora u tom gradu.

Stranka premijera Redžepa Tajipa Erdoga, vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), osvojila je većinu na lokalnim izborima u nedjelju, 30. marta, zadržavši kontrolu nad glavnim gradovima, uključujući Istanbul i Ankaru.

Mansur Javaš iz stranke CHP rekao je da je glasanje "najsumnjivije u istoriji zemlje", prenosi AFP.

"Naša sveta dužnost je da zaštitimo volju glasača u Ankari. Ovdje smo da odagnamo mračnu sjenku koja se nadvila nad našom demokratijom", rekao je Javaš na konferenciji za novinare.

On je dodao da je njegova stranka spremna da slučaj iznese pred Ustavni sud, čak i pred Evropski sud za ljudska prava, ako bude potrebno.

Prema zvaničnim rezultatima, na izborima za gradonačelnika Ankare pobijedio je Melik Gokdžek, predstavnik AKP - koji je na tom položaju već preko dvije decenije - i to sa 44,79 odsto glasova, naspram 43,77 odsto glasova, koliko je osvojio kandidat CHP-a Javaš.
XS
SM
MD
LG