Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 23:56 CET

  Crna Gora

  Prebacivanje odgovornosti zbog željezničke nesreće u Crnoj Gori

  Željeznička nesreća kod Mojkovca, 13. novembar 2012.
  Željeznička nesreća kod Mojkovca, 13. novembar 2012.
  U utorak, kasno poslijepodne, u Crnoj Gori kod Mojkovca dogodila se teška željeznička nesreća u kojoj su život izgubila dva čovjeka, a veći broj putnika je povrijeđen. Do nesreće je došlo uslijed sudara voza i željezničke drezine koji su se iz, za sada nepoznatih razloga, istovremeno našli na istom kolosjeku.

  Željeznički prevoz prebacuje odgovornost na Željezničku infrastrukturu u kom kažu da treba sačekati zvanične nalaze što je stav i nadležnog Ministarstva saobraćaja.

  U teškoj željezničkoj nesreći koja se prošle noći, nešto prije šest dogodila u tunelu izmedju Mojkovca i Bijelog Polja, poginule su dvije osobe, a u bjelopoljsku Opštu bolnicu je prevezeno skoro 50 ljudi od kojih se još nekolicina nalazi na daljem ispitivanju.

  Iz Uprave policije je, u međuvremenu, saopšteno da je 51-godišnji V.M. iz Inđije lišen slobode i sproveden nadležnom tužiocu zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivčno djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. U srijedu uveče uhapšene su još dvije osobe - G.D. ( 41) otpravnik poslova u Mijatovom kolu i N.R. (46) otpravnik poslova u Mojkovcu, javljaju crnogorski mediji.

  Do nesreće je došlo kada je putnički voz, u tunelu Mojkovac, udario u gradjevinsku mašinu novosadske firme "Zgop" čiji su radnici: pedesettrogodišnji Ranko Kašiković i pedesetpetogodišnji Goran Gavrić tom prilikom izgubili živote. Saobraćaj je na ovom dijelu pruge do daljeg u prekidu, a okolnosti pod kojima je došlo do sudara se još uvijek utvrđuju, pa za sada nema službenih informacija o konkretnim uzrocima sudara.

  O brojnom i zdravstvenom stanju povrijedjenih, za RSE govori direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, dr Tomislav Jeremić.

  „Od 45 pacijenata povrijeđenih u sinoćnjem udesu , njih 7 ima teže povrede i oni su na hirurškom odjeljenju opšte bolnice. Te povrede su stabilne i pacijenti nijesu vitalno ugroženi i povrede nijesu opasne po život. Jutros su kao i sinoć dobili odgovarajuću terapiju, danas vršimo dodatna radiološka ispitivanja. Ako bude potrebe, a mislim da neće ti pacijenti će ostati na našem hirurškom odjeljenju ukoliko, kako ponavljam bude neophodno dalje liječenje. Ako bude trebalo biće transportovani do Kliničkog centra Crne Gore“.

  U Ministarstvu saobraćaja kažu da se o jučerašnjoj nesreći neće izjašnjavati prije konačnog utvrdjivanja svih okolnosti od strane nadležnih organa.

  ”U vezi sa nemilim događajem u Mojkovcu u ministarstvu ne raspolažemo nekim novijim informacijama, osim onih sa kojima su mediji i crnogorska javnost već upoznati . Vjerujem da će tako biti sve dok traje istraga. Istražni organi su preduzeli sve neophodne korake i obavili uviđaj i mi ćemo sačekati sve te podatke o tome što se desilo”, kaže portparolka ministarstva, Jelena Raspopović.

  Prema sadašnjim saznanjima, lokalni putnički voz koji je iz Mojkovca krenuo za Bijelo Polje u 17:42 sudario se na ulazu u tunel između mjesta Rudnica i Žari, svega tri minuta kasnije, sa radnom mašinom angažovanom na remontu pruge. I u preduzeću Željeznički prevoz kažu da će detaljnije informacije o uzroku nesreće biti poznate po okončanju istrage.

  "Sve što vam Željeznički prevoz Crne Gore može reći kao neko ko koristi usluge Željezničke infrastrukture Crne Gore i čiji se voz našao na pruzi u trenutku kada je došlo do tog sudara jeste da je naš mašinovođa dobio, prema proceduri kako je to i predviđeno zeleno svjetlo da pokrene lokomotivu i da se kreće. Šta se dalje dešavalo mi to ne možemo znati a znaćemo, nadam se što prije, kada bude završena istraga ovog slučaja”, rekla je portparolka Željezničkog prevoza, Teodora Kusovac.

  U Željezničkom prevozu su prethodno saopštili da očekuju saopštenje Željezničke infrastrukture Crne Gore koja, između ostalog, gazduje prugom, pružnom opremom i stanicama.  Direktora Željezničke infrastrukture Zariju Franovića smo pitali - kakva su njegova saznanja u vezi jučerašnje nesreće.

  „Evo me u Mojkovcu. Bio sam u tunelu i ponovo ću biti tamo da uradimo sve da se pruga što prije otvori. O ovome što se sinoć dogodilo policija i državno tužilaštvo su uradili izvještaj i naravno drugostepena komisija Željezničke infrastrukture. Očekujemo njihove izvještaje i javnost će biti blagovremeno informisana. Mi ipak prepuštamo da ti urade državni organi i da to oni saopšte”.

  Na pitanje da je njegov kolega, izvršni direktor Željezničkog prevoza Milojica Zindović medijima rekao da čelnike Željezničke infrastrukture treba pitati odakle mašine na pruzi, Franović odgovara:

  "Ostavljam to njegovom kodeksu rada, njegovom moralu, njegovom znanju o ovom poslu. To mu ostavljam na savjest, to ko šta zna i šta zna i tako dalje”.

  Jučerašnja željeznička nesreća je, svakako, oživjela sjećanja na tragediju koja se krajem januara 2006. dogodila nedaleko od Podgorice, kada je poginulo 47, a povrijedjeno više od 200 putnika. Nesreća se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, krećući se od Bijelog Polja ka Baru, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

  Zbog nesreće kod Bioča mašinovodja Slobodan Drobnjak je osudjen na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici Crne Gore oslobodjeno odgovornosti.

  U medjuvremenu, NVO Voz neprebola, koju uglavnom čine članovi porodica nastradalih, nezadovoljna presudama kojima je utvrdjena odgovornost samo jedne osobe - mašinovodje Slobodana Drobnjaka, uputila je žalbu Ustavnom sudu.

  Gorka sjećanja će ostati i nakon jučerašnje nesreće što potvrdjuje i kratko svjedočenje jednog od putnika koje je zabilježila TV Vijesti:

  „Plakao sam dok sam iznosio dvije bebe. Vidim oko sebe sve, nosio sam djecu krvavu”.

  Esad Krcić

  esadk+rfe.co.me

  Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  14.11.2012 20:34
  Jao nama jadnili smo. Imamo možda 400 km pruge i ne možemo da ih održimo bezbjedno a šta bi bilo da imamo više? Svaki dan bi se vozovi sudarali zahvaljujući nemarnom odnosu rukovodstva željezničkih radnika. Se ih treba pozatvarati.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.