Dostupni linkovi

Neprijatelji Miloševića bili su neprijatelji Srbije, reče Vulin i - ostade u Vladi


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Predsednik Pokreta socijalista i ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je uvredio sve žrtve režima Slobodana Miloševića izjavom da je svaki Miloševićev neprijatelj bio neprijatelj Srbije, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Niko iz vladajuće koalicije još se zvanično nije oglasio povodom ove Vulinove izjave. RSE beleži reakcije prvih poslanika vladajuće i opozicione stranke.

Vulinova izjava je duboka i teška uvreda ne samo za sve one koji su u Srbiji preživeli mračne devedesete, nego pre svega za one koji su i zbog njegove politike ginuli u ratovima, stoji u saopštenju vojvodjanskih socijaldemokrata, a taj stav deli i najjača opoziciona parlamentarna stranka.

Zanimljivo je da je predsednik Vlade Aleksandar Vučić položio cveće na spomen-ploču ubijenog premijera Zorana Djindjića u dvorištu Vlade Srbije, a da je njegov ministar za rad tu godišnjicu ignorisao. Umesto toga, položio je venac na grob Slobodana Miloševića na devetogodišnjicu njegove smrti poručio da Srbija nije zaboravila svog prvog demokratski izabranog predsednika, da narod u demokratiji ne može da pogreši, da „kakva god da je odluka naroda, to je odluka Boga“, kao i da je „svaki njegov neprijatelj bio i neprijatelj Srbije“.

RSE je za reakciju na ovu Vulinovu izjavu zamolila Zorana Babića, šefa poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke.

„Pa, vidite, ipak su to izjave koje se odnose na period koji je davno iza nas. Verujem da naša država i naše društvo nikada više neće prolaziti kroz takve vrste izazova. Verujem da, kao što radi vladajuća koalicija, kao što radi Vlada Republike Srbije, kao što to radi predsednik Vlade Srbije, a to je ona čuvena rečenica da uzmemo dvoglede u ruke a izbacimo retrovizore iz glava, da tim putem i idemo. Te izjave ne remete takvu politiku Vlade Republike Srbije i vladajuće koalicije. Jasno je opredeljenje reforma našeg društva, ozdravljenje javnih finansija, gradjenje institucija, evropski put Srbije, ali ne samo trasiranje puta već i jedan ubrzani hod po tom evropskom putu, a da sva ta dešavanja iz devedesetih godina, ali i ona kasnija, ostavimo istoriji, a onima koji su se ogrešili o zakon – neka se njima bave sudovi“, kaže Babić.

RSE: Priznaćete verovatno da ne može da se previdi to da je premijer Aleksandar Vučić položio cveće na spomen-ploču premijera Zorana Djindjića, a njegov ministar Vulin na grob Slobodana Miloševića, uz objavu da je svaki Miloševićev neprijatelj bio i neprijatelj Srbije.

Babić: Ja sam čovek koji uvek gradi mostove, a ne ruši ih, koji pravi spone izmedju nepremostivog i mislim da je to obaveza svakog čoveka koji se bavi politikom. Nešto što je izjava koja je vezana za istoriju je percepcija svakog i sloboda svakog da o tim dešavanjima iz naše istorije ima svoje mišljenje.

RSE: To je tačno, ali nas Vulin i ne zanima kao privatna persona nego kao ministar u Vladi...

Babić: Ali, ono što je odlučujuće jeste da ova vlada kao kolektivni organ i, naravno, Aleksandar Vučić koji je dobio mandat od gradjana Republike Srbije da sprovodi politiku koju smo obećali gradjanima, ima jednu viziju, a to je vizija pristojne, normalne, uredjene države, funkcionalnog člana Evropske unije. I to je najvažnije.

Borislav Stefanović
Borislav Stefanović

Na drugoj strani, Borislav Stefanović, predsednik poslaničkog kluba opozicione Demokratske stranke za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je Vulinova izjava da su svi neprijatelji Miloševića bili i neprijatelji Srbije skaredna.

„Mislim da je to, naravno, jedna skandalozna i nedopustiva izjava koja pokazuje potrebu ljudi u Vladi da i dalje kopaju rovove u Srbiji. To potvrdjuje da je to i stav Vlade Srbije zato što predsednik Vlade nije reagovao na to. Dakle, čim je on ćutao o tom ispadu može se zaključiti da on to podržava“, kaže Stefanović.

RSE: Ali, dozvolićete, predsednik Vlade Aleksandar Vučić položio je cveće na grob Zorana Djindjića...

Stefanović: Pa, to vam pokazuje da ova vlast... pre podne im odgovara Djindjić, po podne im je Djindjić neprijatelj Srbije, pri čemu gospodin Vulin treba da vidi sa, recimo, Kori Udovički, sa Sinišom Malim, sa Jelenom Trivan, sa Veljom Ilićem, sa drugim ljudima koji su njegove kolege u vlasti – a to su sve po njegovim rečima neprijatelji Srbije, pošto su svi bili protiv Miloševića. Dakle, to je skaredno i to je nešto što mislim da se ni u Miloševićevo vreme nije moglo čuti o političkim protivnicima.

XS
SM
MD
LG