Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 17:33 CET

  Crna Gora

  Neophodno racionalno informisanje građana o EU

  Zastave Crne Gore i Evropske unije
  Zastave Crne Gore i Evropske unije
  Crnoj Gori, na njenom putu ka članstvu u EU nijesu potrebni euroskeptici ili pak EU - euforici već građani koji trezveno promišljaju o tome što im donosi a što eventualno odnosi ulazak u tu veliku evropsku porodicu naroda, poručuju predstavnici EU u Podgorici, dodajući da je od presudnog značaja da građani o tome budu na pravi način informisani.

  Iz NVO sektora kritikuju vladu poručujući donosiocima odluka  da građane manje zanimaju tehnički detalji pregovora sa Briselom i da im je od forme mnogo bitnija sadržina.

  Priče kako je EU bajka koja će crnogorskim građanima preko noći donijeti blagostanje su potpuno pogrešne i štetne, kažu zvaničnici EU u Podgorici. Govoreći o značaju realnog i racionalnog informisanja građana Crne Gore o tome šta je zapravo EU i koja su pravila koja tamo važe, šef delagacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kaže da se isplati biti članica EU ali da morate da budete svjesni šta vas očekuje na tom putu.

  „Učlanjivanje u EU nije kucanje na nebeska vrata. EU nije poklon koji dobiješ nego je nešto što zaradiš sa radom. EU donosi nove mogućnosti i svaka država da bi došla do tih mogućnosti mora nešto da uloži. Mora da uloži novac, da uloži energiju. To je ogroman napor i to treba da bude jasno ljudima ovdje. Svaka država je do sada uspjela da iz toga povuče prednosti i ja sam ubijeđen da će to isto napraviti Crna Gora. Prema tome, cilj bi te kampanje trebalo da bude da se ne stvara EU euforizam nego da se stvara jedan zdravo- razmuski odnos prema EU“, napominje Drobnič. 

  U Crnoj Gori su u toku kampanje u kojima se traži od države da građane na pravi način informiše o svim koracima na njenom putu ka članstvu, pogotovo o pregovorima koje je počela sa Briselom.

  Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju ima zamjerke upravo u vezi sa početim pregovirima i načinom kako vlada informiše građane o njihovom tokom.

  Mnogo je manje važna forma od suštine onoga o čemu se pregovara i to građani treba da čuju, ističe Kovačević.

  „To što nas svakog dana mediji i državni organi obavještavaju da se dešava neki sastanak, eksplanatorni skrining, pregled pravne tekovine, ko je otišao u Brisel ... Mislim da je to manje važno u odnosu na ono šta se tamo zaključilo,  koji su to izazovi i problemi koje Crna Gora ima i šta sve treba da uradi da ih savlada i napravi taj neki dalji korak u integraciji“.  

  U Vladi Crne Gore,  međutim tvrde da su uspjeli da približe EU građanima kao i da su ih informisali o pravima i obavezama koje proističu iz budućeg članstva.

  „Zajedno sa partnerima u kontinuitetu radimo na kvalitetnom informisanju građana o procesu pristupanja. U saradnji sa delegacijom EU u Podgorici i partnerima iz NVO sektora, poslovnom i akademskom zajednicom, lokalnom samoupravom i medijima organizovali smo, ili smo učestvovali na brojnim okruglim stolovima, konferencijama, panel diskusijama, da li značajan broj intervjua stranim ili domaćim elektronskim i štampanim medijima“,  kaže generalna direktorka Direktorata za EU integracije u MIP u Crne Gore Snežana Radović.

  To, kako kažu u NVO sektoru, međutim nije dovoljno.

  Ako predstavnici NVO sektora nijesu informisani o čemu država konkretno pregovara i šta su zakljčci tih sastanaka u Briselu, kako će tek građani da razumiju te procese, pita se Darko Ivanović iz Građanske alijanse.

  Darko IvanovićDarko Ivanović
  x
  Darko Ivanović
  Darko Ivanović
  "Sve je zaista to na nivou tehnikalija a suštinski se ne zna ništa. Ja, kao čovjek iz NVO sektora i kao novinar nemam nešto previše informacija. Zamislite nekoga ko u ovom trenutku kopa krtole u Rožajama, šta on zna ? Konačni ishod onoga što on zna jeste da ne postoje neke koristi od bavljenja poljoprivredom, a to je potpuno suprotno od onoga što propagira EU“. 

  Da predstavnici države koji pregovaraju sa EU često govore jezikom koji građani jednostavno ne razumiju svjesni su i u crnogorskom parlamentu .

  Slaven Radunović je predsjednik Odbora za EU integracije koji bi uskoro treblo da objavi posebnu publikaciju

  „U toj publikaciji bi se sve prevelo na jezik koji građani razumiju i tu bi se do detalja rasčlanilo šta znači skrining, šta je Savjet Evrope a šta Evropski savjet, šta je Evropski parlament i tako dalje. U toj publikaciji bi im se objasnilo da je proces EU integracija proces usvajanja ali i osvajanja standarda“.

  Predrag Tomović

  predragt+rfe.co.me

  Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.