Dostupni linkovi

Mundijal 2014: Nemačka je novi prvak sveta


Fudbalska reprezentacija Nemačke osvojila je u nedelju tutulu prvaka sveta pošto je u finalnoj utakmici u Rio de Žaneiru pobedila selekciju Argentine posle produžetaka sa 1:0. Pobednički pogodak, koji je Nemcima doneo četvrtu svetsku titulu, postigao je rezervni igrač Mario Gece golom u 113. minutu igre, nakon prodora još jednog rezerviste Andrea Širlea po levoj strani.

Nemačka je večeras osvojila prvu titulu na SP od 1990. godine. Mediji su za junaka pobedničke reprezentacije već proglasili selektora Joakima Leva koji je godinama stvarao ovaj tim.

Argentina je primila gol posle više od 470 minuta, prvi u nokaut fazi i ostala bez svoje treće titule.

Utakmica koja se sportskim rečnikom može okarakterisati kao “tvrda”i zatvorena, u prvih 90 minuta prošla je bez golova. Tako je bilo i u prvom produžetku, a prelomni trenutak odigrao se u 113. minutu, kada je mrežu Argentinaca zatresao Gece.

Lionel Mesi će tako još uvek morati da čeka da bi bio u rangu sa legendarnim zemljakom Dijegom Maradonom. No, može ga utešiti činjenica da je ove godine dobio “Zlatnu loptu”, priznanje koje se dodeljuje najboljem igraču Mundijala.

Bilo je ovo treće međusobno finale Nemačke i Argentine na Mundijalima, a “panceri” su poslednju titulu osvojili upravo u duelu sa “gaučosima”. Argentinci nijednom nisu šutirali u okvir gola Nemačke, pa čuvar mreže u nemačkoj reprezentaciji Manuel Nojer nije imao posla, iako je bilo pretnji.

Nemačka je do pobedničkog postolja došla pobedivši domaćina Brazil za većinu neočekivanim rezultatom 7:1.

U meču za treće mesto Holandija je u subotu u Braziliji savladala Brazil rezultatom 3:0.

Predsednik Rusije Vladimir Putin (L), predsednik FIFA Sepp Blatter (S) i nemačka kancelarka Angela Merkel (R)
Predsednik Rusije Vladimir Putin (L), predsednik FIFA Sepp Blatter (S) i nemačka kancelarka Angela Merkel (R)

Treba reći da junak utakmice Gece nije bio rođen kada je Nemačka osvojila prethodnu titulu na SP 1990. u Italiji, takođe minimalnom pobedom nad Argentinom.

Evropska selekcija osvaja treće uzastopno SP (Italija 2006, Španija 2010), što je rekord konfederacije UEFA.

Utakmici je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin, te visoki fudbalski zvaničnici iz Nemačke.

Stojanović: FIFA nikad nije bila dalje od fudbala

Mislim da je relativno prosečno prvenstvo u pitanju, ali je pokazalo nekoliko stvari, smatra sportski komentator i pozorišni reditelj Gorčin Stojanović.

„Kao i pre 24 godine kad je god prvenstvo lišeno velemajstora, a tada osim Maradone koji je već bio indisponiran u odnosu na 1986. godinu nije bilo nikoga, a još nisu stasali momci, onda pobeđuju Nemci. To je uvek tako. Nemci imaju taj kolektivitet. Zapravo je pobedio Bajern, kao što je u nemačkom slučaju uvek tako. Ništa novo nije donelo osim što je pokazala da su FIFA i njeno prvenstvo toliko odvojeni od toka redovnog fudbala, ne samo u Evropi nego i u Južnoj Americi, da to počinje da biva zapanjujuće.

Prvo i osnovno je to užasavajuće loše suđenje na prvenstvu, ta ideja da se crveni kartoni ne dodeljuju, čega je Marić, između ostalog, i bio žrtva, zato nije sudio više od dve utakmice. Recimo, veoma je veliko pitanje da li bi sinoćnji Nojerov nasrtaj na Iguaina neki drugi sudija u nekom drugom trenutku procenio bar kao žuti karton, a u svakom slučaju kao prekršaj itd.

Hoću da kažem da je reč o prvenstvu koje za fudbal nije značilo mnogo, a za Brazil je bilo poražavajuće u svakom smislu. Bilo je potpuno jasno da su FIFA-ina megalomanija i njihov sentiment poklopili u vreme kad je Brazil ličio na neku buduću svetsku silu, a trenutno kako je to sve izgledalo sa poluzavršenim stadionima, večitim rđavim vestima o demonstracijama, pogotovo u prvoj fazi, pa u krajnjoj instanci i sa ispadanjem Brazila koji to nije mogao da pokrije, to je bilo sve tužno.

Mislim da je ovo jedno od onih prvenstava koje se neće se pamtiti po briljantnom fudbalu, ne po onom po čemu se pamte Japan i Koreja po savršenim fudbalskim potezima, jer ih zapravo nije bilo mnogo. Možemo ih nabrojati pet, šest. Mislim da FIFA nikad nije bila dalje od fudbala nego što je to sada slučaj", kazao je Stojanović za RSE.

XS
SM
MD
LG