Dostupni linkovi

Rehabilitacija Mihailovića otvara stare rane


Antifašisti u Beogradu ispred suda na dan rehabilitacije Draže Mihailovića u Beogradu
Antifašisti u Beogradu ispred suda na dan rehabilitacije Draže Mihailovića u Beogradu

Reakcije na odluku suda u Srbiji da rehabilituje četničkog komandanta Dragoslava Mihailovića je proizvela reakcije i u Crnoj Gori.

Na odluku Višeg suda u Beogradu da se četnički komandant Dragoslav Mihailović smatra punopravnim građaninom koji nije nikad osuđivan, čime je u suštini vođa ravnogorskog pokreta rehabilitovan prvi je reagovao Savez boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Ljubomir Sekulić je rekao da vijest o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogađa sve borce i antifašiste na svim bivšim jugoslovenskim prostorima.

„Svaka država ima pravo na svoje odluke i u ime većinskog dijela svog naroda. Ipak, rehabilitovanje ratnih zločinaca podliježe sudu šire javnosti. Zato vijest da je rehabilitovan ratni zločinac, četnički komandant Draža Mihailović pogađa sve borce i antifašiste ne samo u Crnoj Gori, nego, sigurni smo na cijelom bivšem jugoslovenskom prostoru. Izjednačavati saradnike okupatora i gubitnike sa borcima protiv fašizma i to u godini kada obilježavama sedam decenija od pobjede je za svaku osudu. Mlade generacije manje znaju. Istorija se priladođava novom vremenu, ali zlodjela četnika, ustaša, balista i drugih kvislinga, nikada neće biti zaboravljena", kaže Sekulić.

U međuvremenu je reagovala i vladajuća Demokratska partija socijalista.

„Prvo što želim da kažem je da mislim, i to bez ikakvih rezervi, da državi Srbiji ovo uopšte nije bilo potrebno. Ovo za državu Srbiju nije dobro. Naprotiv, mnogo toga, ako ne i cjelokupan razvoj ozbiljno ugrožava . Neće biti da se mogu ti kojima su zahvalnice stizale u vrijeme ludila izazvanog fašističkim orgijanem na ovim prostorima, da su isti kao i oni koji su se žrtvovali i zajedno sa svojim porodicama prošli najgore ali i dobili sjajno mjesto u istoriji koju poštuje civilizovan svijet“, prokomentarisao je funkcioner DPS-a Miodrag Vuković.

U opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori, rehabilitaciju Dragoslava Mihailovića smatraju otvaranjem starih rana.

„Nemamo apsolutno nikakvo razumijevanje za ovakav vid reinterpretacije istorije. Vjerovali smo da je Drugi svjetski rat završen 1945. godine i da ovakva presuda predstavlja otvaranje rana za koje smo mislili da su ostale u '45-oj“, kaže funkcioner Pozitivne Crne Gore Srđan Perić.

„Suđenje je izvedeno u jednom drugačijem političko-ideološkom diskursu i očigledno je vođeno političkim motivima. Ideologijom se sve može objasniti i opravdati, a svaka rehabilitacija je čin političke volje i ona ne mora biti saglasna sa onim što su istorijske činjenice. Ovdje se radi o političko-pravnoj srpskog nacionalnog programa i kao takva ona, naravno, može imati posljedice, prije svega, kod onih koji su na neki način osjetili posljedice tog programa", ocjenjuje istoričar Šerbo Rastoder.

Reagovao je i dio kulturne javnosti.

Režiser Nikola Vukčević se oglasio u pisanoj formi.

„Nakon ove pravne gimnastike - sve je moguće. Uz rehabilitaciju i izvinjenje Draži sad se, shodno ovom aktu, treba izviniti Ljubu Ćupiću, jer onda ispade da je bio u zabludi, jednako kao Sava Kovačević, Vladimir Nazor, Koča Popović, Boško Buha i onoliki broj narodnih heroja, španskih boraca i brojnih neznanih junaka“, saopštio je režiser Nikola Vukčević, završavajući citatom: „Ko ne pamti - iznova proživljava“.

XS
SM
MD
LG