Petak, 06. maj/svibanj 2016, 05:37 CET

  Srbija

  Neki novi studenti: Antihaški protesti uz političare i ultradesničare

  Beograd: Studenti protestovali protiv haških presudai
  X
  04.12.2012
  Više hiljada studenta Univerziteta u Beogradu protestovalo je zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja. (Reuters, 4. decembar 2012.)
  Beograd: Studenti protestovali protiv haških presuda
  Nekoliko stotina studenata univerziteta u Srbiji održalo je ispred parlamenta u centru Beograda protest zbog poslednjih odluka Haškog tribunala, tražeći od Skupštine da usvoji rezoluciju o osudi rada Haškog suda. Tokom protestnih šetnji gradskih ulicama, osim kritika upućenih na račun međunarodnog suda, klicali su i pevali pesme o Kosovu, ali i nekim drugim optuženicima u Hagu. 

  Uz povremeno skandiranje haškim pritvorenicima, koji su u Srbiji uhapšeni pod optužbom za najteže ratne zločine, studenti iz nekoliko gradova Srbije su u centru Beograda ispred Skupštine održali protest zbog nedavnih odluka Haškog tribunala o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i komandanta OVK  Ramuša Haradinaja. Uz zastave Srbije, neke od poruka koje su nosili bile su "Ne damo Kosovo", "Svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin", "Od vaše pravde, nema veće nepravde", “Pravda je slepa”. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da je krajnje vreme da se haškoj nepravdi, kako je nazivaju, stane na put.

  Studenti o protestima
  Studenti o protestimai
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Uprkos ranijim najavama da protest studenata neće biti politizovan, priključili su mu se predstavnici vlasti poput ministra pravde Nikole Selakovića iz redova Srpske napredne stranke i članovi poslaničkog opozicionog kluba Demokratske stranke Srbije, ali i članovi zabranjene ultradesničarske organizacije Obraz, kao i Srpskog narodnog pokreta 1389. Svoje učešće na jednom ovakvom skupu Selaković je objasnio tvrdnjom da treba dići glas protiv Haškog suda, pošto će u protivnom biti sve više nepravdi.    

  “Očigledno je da je svojim dosadašnjim postupcima Haški tribunal zapečatio odluku da je postupao kao a priori politički, a ne pravosudni organ. Činjenice govore da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na 1125 godina robije, da je preko 96 odsto osuđenika srpske nacionalnosti. Ako je cilj tog tribunala bio pomirenje, onda se to može samo nazvati ‘pomirenjem’ Srba sa činjenicom da treba da budu glavni krivci za ono što je rađeno u prethodnom periodu tokom devedesetih na Balkanu.” 

  Celokupna slika sa ovog studentskog protesta usmerenog protiv Haškog suda u potpunosti odudara od utiska koje je ostavljalo nezadovoljstvo akademaca u nekim prethodnim političkim previranjima. Dok su tokom devedesetih bili generator koji je imao važnu ulogu u zbacivanju režima Slobodana Miloševića, u ovom slučaju promovišu se ideje bliske aktuelnoj politici sadašnjih vlasti kaže profesor na Filozofskom fakuletu u Beogradu i hroničar studentskih demonstracija tokom devedestih Dragan Popadić.  

  “Bilo koja društvena akcija ako krene, jako se pozitivno na nju gleda ako je predvode studenti i ako te parole dolaze kroz usta studenata. Sudeći prema onima koji su došli da pozdrave protest, može se razmišljati o izvesnoj instrumentalizaciji ovog protesta. Da su to organizatori radili u saradnji ili uz podršku političara koji imaju vrlo slične ideje njihovim.”

  Upravo ta činjenica profesora Popadića dovodi do nedoumice o svrsi samog protesta održanog u centru Beograda. 

  “Kome je taj protest upućen i šta se očekujue da sada Haški tribunal ili bilo ko u svetu kao posledica ovog protesta uradi? Protest bi upravo trebalo da bude upućen njima, da protestuju protiv sadašnje vlasti i da traže od njih, ne podršku nego promenu njihovih stavova. Da se jasnije izraze šta žele, kakvu politiku žele da vode”, zaključuje Popadić.

  FOTOGALERIJA: Protesti studenata protiv odluka Haškog suda u Beogradu

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anpasan
  10.12.2012 02:01
  Citam komentare citaoca sa brdovitog i divljeg Balkana ...
  I stalno zakljucujem - Vjeciti problem je sto vecina Srba ne vide istinu koju cijeli svijet vidi. I sto vecina Srba ne primjenjuje istu logiku koju cijeli svijet primjenjuje.
  A to opet znaci da je komunikacija sa takvima jalov posao.
  Zasto, naprimjer, ja mogu da razumijem: Latinku Perovic, Ivana Djurica, Bogdana Bogdanovica, Ivana Colovica, Srdju Popovica, Petra Lukovica, Sonju Biserko, Natasu Kandic, Bogdana Bogicevica, Jovana Divjaka, ... i jos mnogo sjajnih Srba, a ne mogu da razumijem tu, po meni, zatrovanu i neslobodno mislecu vecinu na cijem je celu nekakav Cosic, Beckovic, Draskovic, Kusturica, Ekmecic, Tadic, ... i jos neki intelektualni sljam.
  Ta vecina mora da se mjenja zbog vlastite buducnosti i buducnosti vlastite djece. I buducnosti suzivota sa razlicitim ljudima i kulturama.
  Ne tvrdim da i druge nacije i ostali na brdovitom Balkanu ne pate od slicnih bolestina ali je to kod Srba najizrazenije, najagresivnije i najopasnije. Valjda sto ih je najvise.
  Sa nostalgijom se sjecam sarolikog drustva Titove ex-jugoslavije kada se radjala jugoslovenska nacija, sve cesci mjesoviti brakovi i kada je trajala borba za stvarnu vladajucu poziciju radnicke klase.
  Sada nacionalisti, kler i mafija igru vode i osramocuju casne ljude.
  Ne mislim vise ucestvovati, pa ni citati ova besmislena i jalova naduravanja kroz komentare.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.12.2012 17:12
  Mislim da je Milutin Petrović na tu temu jednom izjavio nešto kao: Dajte mi RTS na godinu dana, pa će Srbi da skandiraju "Živeo Wolfgang Amadeus Mozart!!".
  Odgovor

  Ime: M
  10.12.2012 14:09
  E vidi ove "logike" u sahiste?
  "... sto vecina Srba ne vide istinu koju CIJELI SVIJET vidi..."

  De ti nama objasni shahisto - STA je to po tebi - "cijali svijet"?

  * Da li su to svi stanovnici (ili vecina!) - Planete zemlje?
  * Da li je to povrsina zemlje koju pokrivaju pojedine drzave?

  ... ili je to ona americka (lazljiva) "medjunarodna zajednica" - koja obuhvata bankrotiralu SAD-imperiju i njene poltronske satelite?
  ... ona ista "medjunarodna zajednica" koja je na lazima izvrsila invaziju na Irak sa "uspjehom" u ubijanju 1.5 miliona ubijenih Iracana?
  ... isti onaj "cijeli svijet" koji je pred nasim ocima i konstantno lazuci (kao i u Iraku) izvrsio maskr nad Libijom i njenim narodom?
  ... ili ona "medjunarodna zajednica" za koju su evo u zadnjih godinu-dvije Katarski/Izraelski placenici vehabije-glavosjece - naprasno postali "pro-demokrati"?

  Bas se pitam da li i ti sahisto, kao i tvoj "cijeli svijet" tvrdi za te vehabijske (tzv "alciaida") teroriste - da su "borci za slobodu" ili "opozicija"?
  Ne zaboravimo da FAKTA kazu da su te iste vehabije u DOKUMENTIMA tog "cijelog svijeta" bili:
  A) prvo "saveznici" u borbi protiv SSSRa ...
  B) onda "najveci neprijetelji" protiv koji se vodi "war on terror"...
  C) pa onda opet "saveznici" u unistavanju Libije i Sirije?
  Da se razumijemo "sahisto" ti veabijski placenici/teroristi su ostavili i ostavljaju svoje cionisticke tragove i na prostru nekadasnje SFRJ.
  O tome je snimljeno masa filmova a preporucio bih ti Norveske dokumentarce.

  I na kraju "sahiste" kao "zakljucuje":
  "... ali je to kod Srba najizrazenije, najagresivnije i najopasnije...."
  Cekaj malo...
  Ocito NE pada ti na pamet da je cijela farsa isplanirana, organizovana i financirana - sa izvana?
  Razumijem da ti masta ne dozvoljava "sahisto", da jasno vidis istu "shemu" cak i danas - nakon Libije i sada Sirije?
  Ne pada ti na pamet da procitas dole navedena fakta - pa da "sahovski" skontas - ZASTO su, eto bas "Srbi", takvi kakim ih ti smatras?
  I jos TI takav - sad se kao sjecas "nekadasnje SFRJ"?
  Pa STA bi ti takav i sa takim stavom mogao doprinijeti u toj SFRJ?

  Sto bola, malo ne protabiris/istrazis/slozis FAKTA - i to PRIJE nego sto se pocnes pozivati na "cijeli svijet" i bestijalne lazi koje nam iz tog istog "cijelog svijeta" dolaze posredstvom kontrolisanih/cenzurisanih mas-medija?

  Ime: M
  09.12.2012 10:38
  "slobodna evropa" u vidu naslova tvrdi:
  "Neki novi studenti..."
  ...I to bi valjda trebalo da nam pokaze da je "sve isto demokratski i humano" u americkoj tzv "medjunarodnoj zajednici" - a samo su srpski studenti valjda neki "novi" ... da ne kazem "nakaradni" jer se evo sad jos i druze sa "političarima i ultradesničarima"
  Sve je dakle po RFE, ostalo je valjda "isto" - pa cak i gazeni i ugnjetavani "zapadnjacki" studenti koji su se i sami bunili i bune protiv ovakve (imperijalne) tzv "medjunarodne zajednice"?

  Ja stvarno ne vidim - ZASTO je problem na ovom informativnom sajtu "za Balkance" - objaviti i prosta fakta?
  (A brisana su vise puta u omentarima, valjda zato sto su - na jednom mjestu?)

  Jednostavno:
  1.
  ZLOCIN/FAKTA: - Srpske vojne formacije napravile velike zlocine, protjerivanje i etnicko ciscenje nekoliko stotina hiljada ljudi iz oblasti Krajine u SR Hrvatskoj i SAP Kosovo u Srbiji.
  KAZNA/FAKTA: - CIJELI vojni i politicki vrh tadasnje SR Srbije, kao i oblasti sa srpskom vecinom u SR Hrvatskoj i SR BIH - uhapsen i mahom osudjen na dugogodisnje zatvorske kazne.
  Napomena: U tim sudjenjima se desavali i desavaju "presedani" NEPOZNATI u istoriji sudskih procesa i medjunarodnog prava!
  2.
  ZLOCIN/FAKTA: - preko 200 hiljada Srba etnicki ocisceno iz "demokratizovane" Hrvatske - u par dana!
  KAZNA/FAKTA: - generali koji su sprovodili akciju ciscenja (po jasno definisanoj politickoj naredi vrhovnistva!) - slobodni!
  3.
  ZLOCIN/FAKTA: - preko 200 hiljada Srba etnicki ocisceno iz "demokratizovanog" Kosova - u par dana i cak (!!!) pod toboznjom "odgovornosti" americkog KFOR.
  KAZNA/FAKTA: - vojni vrh kosovskih Albanaca koji su sprovodili akciju etnickog ciscenja (pod apsolutnom i direktnom kontrolom teritorije Kosova americkog NATO!) - slobodni.

  POSLJEDICE:
  - Na podrucje nekadasnje krajine u SR Hrvatskoj - vraceni svi izbjegli Hrvati (koji su imali tu zelju!), dok se izbjeglim Srbima (po priznanju "nove" hrvatske vlasti!) cak i danas prave sve moguce smicalice i onemogucava povratak.
  - Na podrucije SAP Kosovo nekadasnje SR Srbije - vraceni svi izbjegli Albanci (koji su imali tu zelju!) uz masovan priliv Albanaca iz Albanije, dok se izbjeglim Srbima ne samo onemogucava povratak - nego se SVE CINI da se i oni preostali istjeraju!

  GDJE su ZRTVE, gdje je tu "pomirenje" i gdje je tu "pravo" o kojem se prica u svim americkim imperijalnim mas-medijima?
  KAKO je moguce da je skoro pola milona ljudi sa jednog relativno malog prostora u 20-tom vijeku bilo ZRTVAMA - cak i po "priznanju" marionetskog americkog "suda u Hagu" - a da NEMA POCINIOCA ZLOCINA?
  STA je "dvolicnost", laz, prevara ili "dvostruki standardi"?

  Mozda studenti i nisu "novi" ili "nepodobni" - nego jednostavno ljudi koji nisu blesavi - a uz sva FAKTA ih je nemoguce indoktrinirati anglosaksonskom vec totalno bankrotiralom propagandom...?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  09.12.2012 13:55
  M@
  Krajina - Posavina 1-1
  Tudjman - Milosevic 1-1
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.12.2012 23:11
  Mali Morgane ti se ponovo pravis lud, zasto ne pominjes ni jednom Bosansko Grahovo-Drvar sve do Petrovca gdje su zivjeli Srbi i danas taj dio pripada Hrvatskom djelu, a to je mnogo veci dio nego Posavina? Osim toga ljudima iz Posavine Hrvatska je nacionalnim inzinjerinog nastanila Srpske djelove u Hrvatskoj. Tebi kao da nisu jasne ove cinjenice?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  10.12.2012 10:40
  Anonimus@
  Nesreco jedna,ti svakom loncu moras biti poklopac?
  To sto si ti sad naskrabao,to sam upravo ja i rekao sa mojim prethodnim komentarom ! Tvoga"vozda"Milosevica nije interesovao Glamoc,Drvar,Grahovo i Petrovac,jer je te teritorije zamjenio za neke koje su mu uvezale i stvorile rs !?
  Medjutim,nemam ja vremena da se zamlacujem ovdje s tobom.Oslobodi nas malo pritiska.Ne moras bas na svaki komentar da izleces k'o ona cupavac igracka!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.12.2012 22:26
  Ne znam kako mislis na svaki komentar. Vidim da si stavio Krajina - Posavina 1-1, a nigdje nisi pomenuo Glamoc,Drvar,Grahovo i sve do Petrovaca koje je pripalo Hrvatima? Dali si svjesan koliko je to teritorij? Ocigledno nisi kad pises ovakve gluposti. Ovo je osnova u geografiji, koju ti ocito ne poznajes. Ja ne pravim pritisak samo bih te molio za korektne komentare bez pretjerivanja i lazi.

  Ime: Hartmann o Haradinaju: Grad: To je propast međunarodne
  08.12.2012 18:46
  http://www.vecernji.hr/vijesti/hartmann-haradinaju-to-je-propast-medunarodne-pravde-clanak-481368
  bivša glasnogovornica tužiteljstva zabrinuta zbog mrtvih svjedoka
  Hartmann o Haradinaju: To je propast međunarodne pravde

  Ime: Keno
  05.12.2012 23:23
  Ajd ne majmunisite vise, ova djeca su u pravu, pobili su i prozjerali ljude iz Hrvatske i niko ne odgovara. Dajte sto bi bilo da nestane 300 000 ljudi iz nekih drugih drzava? Podigla bi se graja bez prestanka do UN-a. Zato ne uzivajte u tudjim mukama, ako trazimo da se srbi kazne za zlocine, onda to moramo ocekivati, od drugih, u ovom slucaju prvenstveno od Hrvatske.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Pozarevca
  06.12.2012 21:21
  Keno@
  Kako bi i mogao da odgovara,covjek je mrtav tolike godine?
  Ako zelis da se zalis za vas"egzodus"(izmedju 200000-250000)onda moras otici direktno u Pozarevac,jer on je tamo ukopan-sahranjen!Svi znate ko je odgovoran za to preseljenje,ali vi uvijek krivca trazite na pogresnoj strani.
  Za cistu Krajinu u Hrvatskoj dobili ste u Bosni od Tudzmana Posavinu!! Znate vi to,ali vam ta cinjenica ne odgovara,jer cime bi onda optuzivali Hrvate?
  Odgovor

  Ime: Keno
  07.12.2012 00:01
  Prvo jahrane ne lupaj loncice i ne mjesaj ponovo BiH u ove proteste. Ako imas neke probleme sa srbima to rjesi sa njima, ali ocito nije u redu da neko ucini zlocine i nebude optuzen. Pa sam predsjednik Josipovic je rekao da niko nije optuzen za zlocine u Oluji. Neznam kakvu ti sad cirkusijadu ovdje izvodis, ili je tebi sasvim svejedno, bitno je samo da je protiv srba? Jesam li upravu? Tu SDA politiku rahmetli Izetbegovica mozes da zaboravis u diskutiranju samnom jer ja nisam primitivac i ne koristim satru kao ti, sto je osnovna i dijametralna razlika u educiranju izmedju nas dvojice. Ako neke moje rjeci nisi razumio odi si na Google mozda shvatih sto educiranje znaci.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Pozarevca
  07.12.2012 13:38
  Keno@
  Kao prvo,moras hitno popraviti gramatiku,uzasna ti je!
  Kao drugo,nemam ja nikakvih problema sa Srbima,ali zelim da kazem sta je od tih vasih papazjanija laz,a sta istina,ako je uopste ima.Vi kao glavno,ne znate koliko je ljudi izbjeglo iz Krajine,a isto tako, ne zelite priznati da vas je Milosevic u Hrvatskoj ostavio da se snalazite sami.Nekada govorite da se radi o 200 do 250 hiljada gradjana,a ti sad izbacujes cifru od 300 hiljada!! Dajte,dogovorite se oko toga.
  Prikane,kod mene A.Izetbegovic nije nikada"stanovao,"i takvi, kao sto je on bio, nikada od mene glasa nisu dobili.
  Medjutim,kakav je god bio,nikoga glava zaboljela nije od njega,a od vaseg"vozda" glava je zaboljela sviju na Balkanu,Evropi,a zadao je dosta glavobolje i ostalom svijetu!! Nemas ti meni sta da prigovaras po tom pitanju.Vi treba da se stidite,opet ste izabrali cetnickog vojvodu za predsjednika!!
  PS.Nemoj mi bolan supljirati u vezi educiranja,ne znas ti posteno pisati,a kamoli nesto vise.Pogledaj svoj komentar..Vrvi od stamparskih gresaka??Uci se,mozda ti zatreba?
  Odgovor

  Ime: Keno
  08.12.2012 18:43
  Prvo ti imas neki poremecaj u tvojoj glavi jer za tebe je svako Srbin ko i jednom kaze da ti ljudi imaju problem koji nije rjesen. To ponovo pokazuje sirinu tvojih gledanja na svjet. Ja ti tu nazalost ne mogu pomoci. Vidis jahro, ja sam glasao kao i mnogi u BiH za Babu, ali na kraju predsjednik BiH postade Izetbegovic? Sto ovo ima sa demokracijom? Ova diktatura samoljubljenog Izetbegovica sa njegovim savjetnikom iz Sandzaka Ganicem je i dovela do naseg egzodusa iz BiH. Dakle svi Babini sljedbenici koji nikad nisu imali problema sa Hrvatima i Srbima morali su da napuste svoje domove jer se nisu slagali sa Ganic-Izetbegovicevom politikom. Posto su vam Sandzaklije draze, eto vam ih pa neka upravljaju Sarajevom, a mi cemo se polako vracati u nase domove i to sa novcem sto smo ih u EU i Americi zaradili, tako da ce Babina Krajna biti ponovo oaza bogatstva. Znas li koliko je nas Babinih prognano 30 000 - 40 000 - 50 000. Ni mi ne znamo broj, ali tebe to svakako ne interesira ti uzivas u svojoj mrznji na sve sto nedolazi iz SDA okruzja. Sto se tice educiranja, ako ti smeta moj bosanski ja mogu rado na jos bar tri jezika komunicirati sa tobom, a ti osim satrovackog koji jos znas?
  Odgovor

  Ime: Sana
  10.12.2012 22:30
  Stipu ga pa ti napisa negdje da si u Americi, a da si za vrijeme rata bio u Sarajevu. Sto si ti pobjegao jarane iz glavnog grada, jer i tebe neko protjerao?
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko Kladuse
  10.12.2012 10:48
  Keno@
  Taj problem ti rijesi sa svojim"babom"! On je taj,koji je Aliji prepustio fotelju,pa se poslije predomislio??
  PS.Znam da znas"babin"jezik,a posto si jadan morao zbrisati u USA,vjerovatno natucas i engleski? Eto,ako nemas nista protiv, mozemo korespondirati na tom jeziku,pod uslovom da pises normalne komentare,a ne"babine"floskule!
  Odgovor

  Ime: Jakov
  09.12.2012 17:42
  Problem sa vama "Babinim" je sto se kao i velikosrbi te skutori sa Hercegovackog kamenjara postavljate iznad sviju i cijele zemlje BiH. Gdje vam je ta Bosanska solidarnost i osjecaj pravde? Dok su Sarajlije ubijali po ulicama sa okolnih brda, Srebrenica se polako tusila u okruzenju, dok su gradovi poput Prijedora, Visegrada, Zvornika, Foce, Bijeljine, Brckog, Sanskog Mosta bili ziva klaonica u Banjaluci vladao geto vi ste odlucili da mucki saradjujete sa agresorom i fasistima jer zato sto "niste imali problema sa Hrvatima i Srbima". Koja budalastina. Dok sam kao pripadnik ABiH (nisam Bosnjak) se borio rame uz rame i sa Bosnjacima, Srbima, Romima, Hrvatima vi ste za mene bili ista marva koja bez metka ispaljenog udje u moj grad i u nekoliko dana napravise "zbirne centre" i pocese sa sa sistematskim ubijanjem mojih komsija, vi ste isti kao i oni koji su odlucili da od ove zemlje prave svoje privatne fasisticke drzavice ma kako se one zvale. Prema tome postedi nas politicke price na relaciji Babo-SDA te vase "sirokogrudnosti" prema komsijama Srbima i Hrvatima". Vi ste otisli nakon pada vasih velikosrpskih saveznika u Hrvatskoj i Bosanskoj krajini i to nakon sto ste se kurvinski stavili pod komandu cetnicke vojske.

  Ime: Vojvodina Grad: Novi Sad
  05.12.2012 18:19
  Ma kakvi studenti, to je podmladak desničarskih falangi, finansiran i istrumentalizovan od strane srbijanerskih klerofašista i kriminalaca.

  Ti isti prete krvoprolićem LGBT populaciji pred termin za Pride, pale strane ambasade, džamije, pekare čiji su vlasnici Albanci, razbijaju izloge, kradu robu, napdaju strance, rome, traže još veću klerikalizaciju društva, ukidanje prava manjinama, zabranu latinice, zabranu slobodnih medija i NVO, oslobađanje ratnih zločinaca itd.
  Odgovor

  Ime: Lena Grad: Novi Sad
  06.12.2012 12:17
  Posle ovoga, ja se vise ne izjasnjavam kao student! Tacka!

  Ime: tupilo Grad: najljepsa
  05.12.2012 12:36
  Nije problem u studenstskom protestu, problem je tko je stao na čelo kolone a oni ga prihvatili. Ministar "pravde" koji zbori "Pa šta ako je pomoćnik ministra "pravde" osuđivan?" Suma sumarum je, da stasala je jos jedna generacija srbijanskih kokošara.

  Ime: VB Grad: Beograd
  05.12.2012 00:16
  Kanda vise niko medju nasim akademskim gradjanima ne sanja o tome da obrazuje buduce narastaje,da iskoreni bolestine,nemastinu,glad i druge latentno prisutne pojave.Svi samo misle kako da postanu Djilas umesto Djilasa.Ili bar Ceda ili neko od "otporasa".
  Sto je najjadnije:niko se ne stidi sto nam je buducnost pala na ovako niske grane u sluzbi najprizemnije i najvulgarnije dnevne politike i politicke pijace.

  Ime: Milivoje Radaković
  04.12.2012 20:51
  Evo "poštene inteligencije"!
  Nego nevolja je sada gde naći "radni narod"?!
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoja Grad: bg
  05.12.2012 11:23
  Imam predlog, zameni svu srpsku mladez jer oni nisu "postena inteligencija" a nisu ni po ukusu amerikanaca i na primer dovedi "americku postenu inteligenciju" normalno samo "humano" ili "milosrdno".
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu,oko mladezi
  05.12.2012 18:12
  Dobro je neko rekao ovdje,jedne prilike,da dok je njima ovakve mladezi poput dejana,ravnogorci ne trebaju brinuti za buducnost!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  05.12.2012 23:25
  Mislite da je Dejan maloletan?!
  Meni se čini da njegov slučaj nema veze s uzrastom.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: tu negdje,izmedju
  06.12.2012 14:51
  Ne znam gsn.Milivoje,pretpostavljam da je mlad,posto lupa gluposti.Podsjeca me na Marka? Ista im je matrica,a Ameri glavni neprijatelji!!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  06.12.2012 19:40
  Moguće je sasvim. Iskustvo me često goni u pesimizam :)

  Ime: prognanik
  04.12.2012 20:30
  Jako los signal za omladinu Srbije.Potpali su pod uticaj ultradesnicara i nesvjesno bez dublje analize ubaceni u masinu nacionalizma,Zao mi je tih mladih ljudi kojima se oduzima jos jedan mandat mladosti,umjesto da se zaljubljuju ,slusaju muziku,vole i odlaze na ljetovanja ,zimovanja vole sto svi mladi vole diljem normalnih zemalja ,oni se prikljucuju u vrzino kolo,protkano kroz ideju SANU I SPC tj mrznja ,nacionalizam,pretnja ,to je njihov nacin zivljenja,trebao je neko objasnit toj djeci da se ne protestuje skupa sa ultradesnicarima i politicirama ,valjda se to radi protiv njih ! Haski tribunal ,zapad nece opcenito nikad promjeniti misljenje o srbima kao glavnim krivcima za sve sto se desilo dole na balkanu,jer gospodo dovoljno je dokaza da se naprosto ne moze na taj nacin eskivirati istina ,ona je bolna i tragicna ujedno ,zato je najbolji nacin da se to prevazidje jeste prihvatanje tog saznanja i okretanja nove stranice ali sa potuno novom garniturom ljudi,ideja ,rezima ,tv,radia media opcenito,pod hitno osnovati vijece nacionalnog spasa koje ce osnovati nezavisne sudije ,sudsvo .osuditi glavne aktere scenarija velike srbije iz redova SANU i SPC to bi bio prvi potez i znak da Srbija je odlucila da okrene novi list i uzme zamah ka demokratiji .ceo svijet bi to podrzao ,stimulisao ..ostaje samo jedno pitanje ima li ta drzava kapacitet da to sprovede u djelo?
  Odgovor

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  05.12.2012 16:29
  "Prognaniče", nisam prognanik, ali mi je žao svih mladih ljudi koji su "ubačenu u mašinu nacionalizma", kako ovih u Beogradu, tako onih u Zagrebu, Sarajevu, Prištini, Skoplju...... Početkom 90-tih, tek izašli iz kolevki ili u kolevkama, preživeli su strahote rata, užasne lične strahove, ubijanje najmilijih, paljevine, razaranja.... Izbeglim ljudima u Srbiju, na Kosovu u Crnoj Gori je to jos jednom ponovljeno NATO bombardovanjem. Nisu ljudi krivi što po rođenju pripadaju bilo kojoj naciji. Nemojte poistovećivati nacionalizam sa nacizmom. Mi "dole na Balkanu" odavno živimo sa istinom 100-ne hiljada proteranih-prognanih, hteli "vi gore" na čelu sa Hagom, da promenite mišljenje ili ne.
  Predlažete nova suđenja akterima iz SANU i SPC-e zbog ideja "Velike Srbije". Što "eskivirate istinu" o onima koji zastupaju ideje "Hrvatske do Zemuna sa podelom BiH", Velike Albanije, Bugarske pretenzije prema Makedoniji itd. Da li njima treba suditi?
  "Zamah ka demokratiji" se temelji na ekonomskom povezivanju, te prosperitetu nacija i pojedinaca. Da je drugačije ne bi pametni ljudi stvarali multinacionalne kompanije, za koje ni kontintalne granice nisu barijere. Sudovi i osude ne vode ka napretku. Naprotiv, jazovi se produbljuju, a to nam je zajednički, susedski put u "reprizu pakla".
  Odgovor

  Ime: pbc
  06.12.2012 04:09
  "Predlažete nova suđenja akterima iz SANU i SPC-e zbog ideja "Velike Srbije". Što "eskivirate istinu" o onima koji zastupaju ideje "Hrvatske do Zemuna sa podelom BiH", Velike Albanije, Bugarske pretenzije prema Makedoniji itd. Da li njima treba suditi? "

  Zato gospodine eNDe sto moj grad nije napao Bugarin ili Albanac nego pripadnici paravojnih jedinica koje su organizovane pod inicijativom i prismotrom SDBa Srbije trenirane u Srbiji u centrima za obuku JNA i finasirane od strane vlasti Srbije da bi potom bile ubacene u BiH da masakrima nad civilima pod paznjom stranih izvjestaca i medija izazovu strah, sumnju i netrpeljivost medju gradjanima BiH i samim time rat. BiH se mogla jedino unistiti ratom i razbijanjem naroda unutar nje, sto je upravo bio cilj i ono super izvedeno. Koje smo mi to pretenzije imali prema Srbiji volio bi znati?
  Odgovor

  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  07.12.2012 11:12
  Postovani, izraz "Pripadnici paravojnih jedinica organizovani od strane.......srpskih...." je isuvise blag izraz. One koji su rusili gradove, ubijali neduzne ljude i decu.... nazivam pravim imenom: lopovi, pljačkasi, ubice, zlotvori, zlikovci..... Oni, njihove vođe i organizatori imaju lična imena, te da je pameti, volje i državničke mudrosti, mogu se otvoriti arhive i razmeniti podaci. Nazalost takvih ima i biće ne samo na Balkanu, nego diljem sveta.
  Što se tiče verskih "Velikodostojnika" mislim da bi im pametnije bilo pozivati vernike na molitve jednom Bogu (ma kako ga zvali) za pokoj duša nevino nastradalih i za svaki napredak nevino proteranih - prognanih-raseljenih iz vlastitih kuća, nego petljati se u dnevnu politiku.
  Sto se tiče SANU, žao mi je što nemam mogućnosi da Vam pošaljem članak "Necenzurisano rečeno" od D.A.T. Pokusaću da ga dostavim Redakciji.
  Nemam nameru da govorim ni za, ni protiv bilo kog naroda ili države. Srbin sam,rođen u Hrvatskoj, od malena živim u Srbiji, deca i unuci žive i rade u u Evropi. Bliža rodbina na tri kontinenta..... Komentarisem na oveme forumu jer smatram da je: "Zlu stati nogom za vrat, ljudska dužnost najsvetija", te da razumevanje, tolerancija, zajednički rad među susedima vode ka poverenju i pomirenju. Vi i ja nismo u svađi. Takvih je većina. Zajedničko nam je pravo na život, za koji treba raditi-zaraditi.
  Odgovor

  Ime: prognanik Grad: sweden
  09.12.2012 00:18
  @ende-dosta toga mogu da prihvatim u vasem komentaru,ja ne pripadam ni jednom od tri konstutivna naroda i ne pravdam se i ne ulizujem se ni jednima vec ja volim Bosnu i Hercegovinu najljepsu drzavu na svijetu ,shvatio sam to kad sam otisao iz nje i nikad nisam skonto sto svi hoce da je uzmu "pod svoje"al sad znam da ovo sve sto je dosad uradjeno bilo je zbog njenog najbrojnijeg stanovnista i mrznje prema njihovoj pripadnosti,sve drugo je laza i paralaza,pa pobogu ne mogu se sporovi sa hrvatskom i haggom oslikavati u parolama -noz zica srebrenica-rulja na beogradskim ulicama ultradesnicari ili ne bitno bune se protiv hasskig presuda sa takvim natpisima a srpska elita ,kulturna ,sportska,,se ne ogradjuje od toga vec se prikljucuje tim skupovima i poklicima ,to je ono sto izmice srpskom drustvu,taj glas razuma .

  Ime: Djordje Grad: Beograd
  04.12.2012 19:36
  Prema praksi Haškog tribunala treba u Srbiji obnoviti sva suđenja, poništiti donesene presude i sve optužene za ratne zločine proglasiti nevinim. I Srpski sudovi moraju primijeniti isti kriterij.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  04.12.2012 20:46
  A treba li po istom osnovu ukinuti isto presudu Haskog tribunala da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH..ili..samo ovo sto ne godi uhu prosjecnog srpskog nacionaliste??

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Laka glasanja i teška brojanja

  Ništa od onoga što se događalo u srpsku izbornu nedelju i što se događa nakon nje ne bi smelo da se događa u jednoj iole zreloj demokratskoj državi – a sa zvaničnih adresa nas uveravaju da je Srbija upavo to, ili barem tome teži
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Posledice rastućeg političkog haosa u Iraku

  Bela kuća je izrazila zabrinutost povodom rastućeg političkog haosa u Iraku i uticaja koji bi on mogao da ima na borbu protiv grupe Islamska država.

  Izbori konačno završeni, DSS-Dveri u parlamentu

  Nakon ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, može se reći da su izbori u Srbiji završeni, a i poslednja nedoumica je razrešena, jer je i koalicija DSS-Dveri obezbedila cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije.

  Kanada: Vanredno stanje zbog požara

  U kanadskoj provinciji Alberta proglašeno je vandredno stanje zbog ogromnog požara koji je uzrokovao najveću evakuaciju u istoriji te oblasti.