Dostupni linkovi

Neki novi studenti: Antihaški protesti uz političare i ultradesničare


Beograd: Studenti protestovali protiv haških presuda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Beograd: Studenti protestovali protiv haških presuda

Nekoliko stotina studenata univerziteta u Srbiji održalo je ispred parlamenta u centru Beograda protest zbog poslednjih odluka Haškog tribunala, tražeći od Skupštine da usvoji rezoluciju o osudi rada Haškog suda. Tokom protestnih šetnji gradskih ulicama, osim kritika upućenih na račun međunarodnog suda, klicali su i pevali pesme o Kosovu, ali i nekim drugim optuženicima u Hagu.

Uz povremeno skandiranje haškim pritvorenicima, koji su u Srbiji uhapšeni pod optužbom za najteže ratne zločine, studenti iz nekoliko gradova Srbije su u centru Beograda ispred Skupštine održali protest zbog nedavnih odluka Haškog tribunala o oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i komandanta OVK Ramuša Haradinaja. Uz zastave Srbije, neke od poruka koje su nosili bile su "Ne damo Kosovo", "Svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin", "Od vaše pravde, nema veće nepravde", “Pravda je slepa”. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da je krajnje vreme da se haškoj nepravdi, kako je nazivaju, stane na put.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
Direktan link


Uprkos ranijim najavama da protest studenata neće biti politizovan, priključili su mu se predstavnici vlasti poput ministra pravde Nikole Selakovića iz redova Srpske napredne stranke i članovi poslaničkog opozicionog kluba Demokratske stranke Srbije, ali i članovi zabranjene ultradesničarske organizacije Obraz, kao i Srpskog narodnog pokreta 1389. Svoje učešće na jednom ovakvom skupu Selaković je objasnio tvrdnjom da treba dići glas protiv Haškog suda, pošto će u protivnom biti sve više nepravdi.

“Očigledno je da je svojim dosadašnjim postupcima Haški tribunal zapečatio odluku da je postupao kao a priori politički, a ne pravosudni organ. Činjenice govore da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na 1125 godina robije, da je preko 96 odsto osuđenika srpske nacionalnosti. Ako je cilj tog tribunala bio pomirenje, onda se to može samo nazvati ‘pomirenjem’ Srba sa činjenicom da treba da budu glavni krivci za ono što je rađeno u prethodnom periodu tokom devedesetih na Balkanu.”

Celokupna slika sa ovog studentskog protesta usmerenog protiv Haškog suda u potpunosti odudara od utiska koje je ostavljalo nezadovoljstvo akademaca u nekim prethodnim političkim previranjima. Dok su tokom devedesetih bili generator koji je imao važnu ulogu u zbacivanju režima Slobodana Miloševića, u ovom slučaju promovišu se ideje bliske aktuelnoj politici sadašnjih vlasti kaže profesor na Filozofskom fakuletu u Beogradu i hroničar studentskih demonstracija tokom devedestih Dragan Popadić.

“Bilo koja društvena akcija ako krene, jako se pozitivno na nju gleda ako je predvode studenti i ako te parole dolaze kroz usta studenata. Sudeći prema onima koji su došli da pozdrave protest, može se razmišljati o izvesnoj instrumentalizaciji ovog protesta. Da su to organizatori radili u saradnji ili uz podršku političara koji imaju vrlo slične ideje njihovim.”

Upravo ta činjenica profesora Popadića dovodi do nedoumice o svrsi samog protesta održanog u centru Beograda.

“Kome je taj protest upućen i šta se očekujue da sada Haški tribunal ili bilo ko u svetu kao posledica ovog protesta uradi? Protest bi upravo trebalo da bude upućen njima, da protestuju protiv sadašnje vlasti i da traže od njih, ne podršku nego promenu njihovih stavova. Da se jasnije izraze šta žele, kakvu politiku žele da vode”, zaključuje Popadić.

FOTOGALERIJA: Protesti studenata protiv odluka Haškog suda u Beogradu
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG