Dostupni linkovi

Navijačka euforija širom BiH


Do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu ostalo je još nekoliko sati. U glavnom gradu BiH, ali i širom države, sve je već spremno. Zastave zemalja učesnica Mundijala vijore se ulicama grada. U centru Sarajeva napravljeno je Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška reprezentaciji BiH koja se prvi put uspjela plasirati na svjetsku fudbalsku smotru.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:05 0:00
Direktan link


Ovo je samo jedna od navijačkih pjesama koja se može čuti u Sarajevu, bilo da ste u marketu ili šetate ulicom. Sve je spremno i sa nestrpljenjem se čeka početak Svjetskog prvenstva u Brazilu. Euforija je jača jer prvi put na fudbalskoj smotri svijeta zaigraće i selekcija BiH. Po uzoru na evropske i svjetske gradove, zastave zemalja učesnica Mundijala vijore se ulicama Sarajeva. U centru grada pod šatorom je napravljeno Zmajevo gnijezdo, odakle će ići najjača podrška bh. fudbalerima. Građani su nestrpljivi, a najveća očekivanja imaju od selekcije BiH:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link


Za početak Mundijala spremni su i Mostarci. U ovom gradu navijaće se za BiH i Hrvatsku. Kažu kako ih vremenske razlike neće poljuljati da prate utakmice:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
Direktan link


U Banjoj Luci će se navijati za BiH, ali i Rusiju:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00
Direktan link


U Zenici, gradu u kojem je bh selekcija odigrala sve domaće kvalifikacione utakmice, održan je sportsko-promotivni performans "Svi naši Zmajevi - Sretno BiH na Mundijalu u Brazilu". Predstavljen je i baner "BH Zmajevi" površine od 15 m2, na kojem je ispisano više od 250 imena igrača i trenera koji su nastupali za reprezentaciju Bosne i Hercegovine od 1992. godine do danas. Direktor Lokalnog omladinskog vijeća Jasmin Duvnjak kaže:

„Mi smo spremni sa svim navijačima BiH da u Zenici organizujemo veliku fan zonu u Zmajevom gnijezdu u nekoj od utakmica ukoliko se BiH plasira u naredni krug Svjetskog prvenstva u Brazilu.“

U taboru bh. reperezentacije atmosfera je odlična, te, kako kaže selektor Safet Sušić, nema nikakvih problema:

„Ubijeđen da neće biti nekih velikih problema u sljedeća dva, tri dana i da će svi spremni dočekati ovu utakmicu protiv Argentine.“

Proslavljeni bh. fudbaler, reprezentativac nekadašnje Jugoslavije, Refik Šabanadžović bio je jedan od fudbalera kada je nekadašnja zajednička država igrala s Argentinom 1990. godine:

„Imao sam ulogu da čuvam Maradonu koji je tada bio daleko najbolji igrač na svijetu, a bio sam najmlađi igrač u reprezentacije, što vidim da je i sad slučaj s ovim malim Bešićem, koji bi trebao čuvati Mesija, koji je najbolji igrač na svijetu.“

Protiv Argentine, bh. fudbaleri će imati podršku oko 5.000 navijača koji su otputovali u Brazil, što iz BiH, što iz drugih država. Zanimljivo je da će za popularne Zmajeve, protiv Argentine navijeti i domaćini. Jedan od njih je i brazilski komičar Marselo Dinjer:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link


Čuli su u Brazilu i za bosanske ćevape, ali i za sevdalinku. Novi tekstovi, prilagođeni Svjetskom prvenstvu, opjevani su u znak podrške Zmajevima. Autentičan bh. humor kroz sevdalinku provukli su članovi Radija Sarajevo:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG