Dostupni linkovi

NATO preuzima kontrolu zone zabrane letenja iznad Libije


Pobunjenici se okupljaju na brdu u blizini grada Ajdžabija, 22. mart 2011.
Pobunjenici se okupljaju na brdu u blizini grada Ajdžabija, 22. mart 2011.
Članice NATO dogovorile su u četvrtak uveče da preuzmu kontrolu zone zabrane letenja iznad Libije u cilju zaštite civilnog stanovnisstva te zemlje, izjavio je u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

NATO, međutim, neće preuzeti vođenje drugih vojnih operacija u toj zemlji, objasnio je Rasmusen.

Francuski borbeni avioni pogodili su u četvrtak uveče jednu libijsku borbenu letelicu i vojnu bazu u unutrašnjosti Libije, dok su SAD smanjile svoju ulogu u međunarodnoj operaciji, navodi agencija AP.

Državna televizija javila je da su "civilni i vojni ciljevi u Tripoliju i Tadžuri" bili mete "raketa dugog dometa".

Snage međunarodne koalicije nastavile su da bombarduju strateške ciljeve u Libiji. Nema znakova da Moamer Gadafi i libijska vlada poštuju zahteve Saveta bezbednosti UN za trenutnim prekidom vatre, kaže generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u četvrtak kasno uveče u Briselu da je dogovoreno da će političke odluke o vojnoj intervenciji u Libiji donositi međunarodna koalicija, iako će se operativni deo akcije oslanjati na NATO.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u Libiji, rekao da režim Moamera Gadafija ne ispunjava svoje obaveze.

"Nema dokaza da su libijske vlasti preduzele korake da ispune svoje obaveze na osnovu rezolucija 1970 ili 1973", rekao je Ban.

Predstavnici libijske vlade i pobunjenika koji traže odlazak sa vlasti Moamera Gadafija prisustvovaće u danas u Adis Abebi sastanku Afričke unije, saopštio je Ban Ki Mun.

Prema njegovim rečima, biće to prvi pokušaj da zaraćene strane počnu da razgovaraju, kako bi se uspostavio prekid vatre i pronašlo političko rešenje za krizu u Libiji.

Oboren jedan "galeb"

Evropska unija spremna je da blokira sve prihode od nafte i gasa od kojih bi mogao da profitira režim libijskog lidera Moamera Gadafija, odlučili su u četvrtak uveče lideri Unije na samitu u Briselu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je američkom kolegi Baraku Obami da je u međunarodnim operacijama u Libiji neophodno izbeći civilne žrtve.

Pilot u parkiranom Miražu 2000 u vojnoj bazi, Korzika, 23. mart 2011.
U saopštenju Kremlja se navodi da je Medvedev pozvao Obamu da raspravljaju o kampanji u ovoj severnoafričkoj zemlji i drugim regionalnim pitanjima
Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je da nije bilo izveštaja o civilnim žrtvama i da su napadi usmereni isključivo na vojne ciljeve i ništa drugo.

"Libijski vojni potencijal je u velikoj meri uništen. Celokupna protivavionska odbrana ili njen najveći deo je neutralisan. Njena avijacija je takođe neutralisana. Ostala im je još mogućnost kopnenog delovanja. Bombardovanje bolnice je još jedan pokazatelj da je ovaj režim varvarski i neprihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Dakle, mi ćemo nastaviti vazdušne napade", rekao je Žipe.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da je ova akcija i dalje ubedljiva i da London nastavlja da radi sa libijskom opozicijom:

"Nastavljamo da produbljujemo naše kontakte sa libijskom opozicijom, uključujući i privremeni Nacionalni savet sa sedištem u Bengaziju", rekao je on.

Američki viceadmiral Bil Gortni rekao je da je poruka SAD snagama lojalnim Gadafiju jednostavna:

"Zaustavite borbu, zaustavite ubijanje svog naroda, prestanite da sprovodite naređenja pukovnika Gadafija", Gortni.

Uprkos prvim izveštajima, francuski borbeni avion nije oborio libijskog "galeba", već je ta letelica uništena na pisti.

Ranije je saopšteno da je jednomotorni "galeb" oboren pošto je narušio zonu zabrane letenja.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG