Dostupni linkovi

Potpredsednik Skupštine NATO: Putin da poštuje suverenitet Srbije


Paolo Ali, potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO
Paolo Ali, potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO

„NATO poštuje suverenitet Srbije, ali mora da ga poštuje i Vladimir Putin“, izjavio je za RSE Paolo Ali, potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO. On u Beogradu prisustvuje trodnevnom skupu „Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica“. U razgovoru za naš radio, Ali kaže da je kooperacija sa Alijansom poželjna u cilju suprotstavljanja globalnim izazovima, kakvo je pitanje Islamske države, a kada govori o Rusiji navodi da se NATO ne protivi odnosima Moskve i Beograda:

„Mislimo da je u redu da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom. Važno je da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, između ostalog jer postoje tradicionalne veze, imate i ekonomske interese. Naravno, to zavisi od toga da li Rusija poštuje suverenitet i nezavisnost Srbije, ili pak preko nje želi da ojača svoj uticaj u Evropi. NATO poštuje suverenitet Srbije, ali i Putin mora da ga poštuje.“

RSE: Da li je Srbija na pragu članstva u NATO, maltene već u tom savezu, jer je potpisala IPAP sporazum sa Alijansom?

Ali: Ne, to nije istina. IPAP sporazum je samo jedan korak u procesu mogućeg članstva u NATO u daljoj budućnosti. Isključivo od građana Srbije zavisi da odluče o tome. Znamo da je verovatno većina za članstvo u Evropskoj uniji, ali takođe znamo da samo mali broj smatra da Srbija treba da bude u NATO. Ali to nije problem. Ovde smo kao Parlamentarna skupština NATO da razgovaramo i da bolje razumemo situaciju u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. To je poenta ove naše diskusije, a ne odluka o tome da li će se Srbija pridružiti Alijansi.

RSE: Koji je zvanični stav NATO, da li Srbija u bliskoj budućnosti treba da postane član tog saveza?


Ali: Ne mislimo da će se Srbija uskoro pridružiti NATO alijansi. Možda u nekoj budućnosti... Ali to zavisi od nje, ne od NATO. Ako Srbija dostigne određene bezbednosne standarde, ako njena armija bude na potrebnom nivou... I, ukoliko Srbija zatraži da bude deo NATO saveza, onda će proces potrajati nekoliko godina. Ali taj proces takođe unapređuje kvalitet oružanih snaga Srbije. Zato što se tako unapređuje njihova operativnost.

RSE: Da li je članstvo u NATO pitanje političke odluke?

Ali: Naravno, to zavisi od političke odluke Srbije. Sto odsto... Da, svakako članstvo u NATO jeste politička odluka.

RSE: Kakav je vaš stav, kao predstavnika NATO, da li Srbija treba da bude u tom savezu?

Ali: Ako Srbija odluči da bude članica Alijanse, to bi pozitivno uticalo na generalnu stabilnost u reginu, jer NATO nije tu samo da odbrani od eventualne agresije već i radi prevencije protiv terorizma, da spreči moguće konflikte. NATO radi mnogo stvari. To može biti pozitivno i za Srbiju ali, kao što sam rekao, odluka je na njoj.

RSE: Da li su događaji iz 1999. godine, NATO intervencija, pitanje spoticanja za NATO, ili za Srbiju, kada je u pitanju moguće članstvo?

Ali: Znamo da je to glavni problem za ljude u Srbiji kada je u pitanju ulazak u Alijansu, jer se sećaju bombardovanja 1999. Ali mislim da to nije problem ako Srbija u budućnosti želi da se pridruži našem savezu jer stvari se menjaju. Generalno, sadašnja situacija vrlo je različita od one '99. godine. Posebno kada su u pitanju dešavanja na jugu. Posebno zbog bezbednosne pretnje koja dolazi iz Iraka, Sirije. Libije ... Terorizam i Islamska država su pretnja za celu Evropu, ne samo za zemlje koje su blizu tom području. Iako one nisu tako blizu Srbije, ali jesu problem za celu Evropu.

XS
SM
MD
LG