Subota, 30. avgust/kolovoz 2014, 16:11 CET

Svijet

NATO: Solidarnost sa Turskom, ali ne i vojna odmazda protiv Sirije

Ilustracija: Turski avion F-4 sličan oborenom avionu
Ilustracija: Turski avion F-4 sličan oborenom avionu
NATO je na sastanku u Briselu u utorak osudio Siriju zbog obaranja turskog aviona, ističući da je to neprihvatljivo. Generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen je izrazio solidarnost sa Turskom, ali nije pomenuo vojnu odmazdu na postupak Damaska.
Turski premijer Radžip Erdogan je upozorio da će njegova zemlja odgovoriti na svaki incident na granici sa Sirijom, koja pak inistira da je avion oboren na njenoj teritoriji.

Na sastanku ambasadora 28 članica NATO-a u Briselu na zahtev Turske, zatraženo je od Damaska da spreči nove incidente.

"Mi smatramo da su ovo neprihvatljivi potezi i najstrože ih osuđujemo. To je još jedan primer prezira sirijskih vlasti prema međunarodnim pravilima, miru i bezbednosti, kao i ljudskom životu Bezbednost Alijanse je nedeljiva. Mi smo uz Tursku u duhu snažne solidarnosti. Nismo razmatrali član 5 Povelje koji se odnosi na zaštitu članica. Imali smo na zahtev Turske konsultacije o članu 4, što je uobičajeno. Razmotrili smo situaciju i saveznici su iskazali snažnu podršku i solidarnost sa Turskom”, rekao je Rasmusen.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Parlamentu da postupak Sirije neće ostati bez odgovora, ističući da je  podignuta borbena gotovost turske armije na svim nivoima. On je upozorio da će svako pristustvo sirijskih snaga na granici sa Turskom biti tretirano kao pretnja i neće biti tolerisano. Izražavajući nezadovoljstvo postupkom Damaska, Erdogan je rekao da jednokratni granični incident nikada ne treba da bude povod za napad. On tvrdi da je turski avion bio na trenažnom letu, testirajući svoje radare u istočnom Mediteranu. Erdogan ističe da je Turska zauzela zdravorazumski pristup, mada to ne bi trebalo doživljavati kao njenu slabost.

On je kazao da sirijski režim predstavlja "otvorenu i neposrednu opasnost" po
bezbednost Turske.

Zamenik turskog premijera Bulent Arinć je priznao da je izviđački avion greškom ušao u sirijski vazdušni prostor, leteći na visini od 70 metara i brzinom od nepunih 600 kilometara na sat. Arinć tvrdi da je avion nakon upozorenja odmah napustio sirijski prostor.

"Prema podacima koje smo dobili avion je oboren raketom navođenom toplotom ili laserom. Pošto sistem za rano upozoravanje na našem avionu nije odmah reagovao, ne mislimo da je pogođen radaraski navođenom raketom. Prirodno, mi smatramo da je to neprijateljski akt jer je naš avion oboren bez upozorenja”.

On je, međutim, istakao da Ankara ne namerava da zarati sa bilo kim zbog ovog incidenta.

Sirija tvrdi da je avion oboren na njenoj teritoriji, ocenivši to kao nesrećni slučaj, izazvan "automatskim odgovorom" oficira koji je komandovao protivavionskom odbranom i video
neidentifikovani avion kako nisko leti velikom brzinom.

Izviđački avion RF-4E je oboren u petak dok je nadletao obalu Sirije. Srušio se u more na kilometar i po unutar međunarodnih voda. Dva pilota su nestala.

Zasedanje Saveta NATO-a održano je na zahtev Turske, koja se pozvala na član 4 (osnivačke) povelje" Severnoatlantske alijanse, u kome se navodi da će se "članice konsultovati svaki put kada je, po mišljenju jedne od njih, ugrožen teritorijalni integritet,
politička nezavisnost ili bezbednost neke od članica".

To je tek drugi put od osnivanja NATO-a 1949. da se neka zemlja članica poziva na član 4. I prethodni put to je učinila Turska, tokom rata u Iraku.

Dragan Štavljanin

stavljanind+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Dobitnik prve nagrade na Festivalu jugoslovenskih radio stanica za komentar 1990. u Ohridu. Od 1994. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Miroslav Đukić Grad: Borova šuma u oku
27.06.2012 14:54
""Mi smatramo da su ovo neprihvatljivi potezi i najstrože ih osuđujemo. To je još jedan primer prezira sirijskih vlasti prema međunarodnim pravilima, miru i bezbednosti, kao i ljudskom životu..."

Već zamišljam rukovodstvo NATO na sastanku, kako pevaju zagrljeni: "Give peace a chance", okićene cvećem, kako lamentiraju nad udesom miroljubivog turskog borbenog aviona. Baš su nevaljali ti Sirijci! Ne dopuštaju pacifističkom NATO paktu da nesmetano nadleću njihovu teritoriju, snimaju njihove položaje i proveravaju domet PVO. Što jest, jest, proverili su domet Sirijske PVO, ona je ubitačna. Očigledno je Asad naučio nešto od Miloševića. Repriza proleća u SRJ 1999. godine, ili Libije 2011. godine, u Siriji danas očigledno nije moguća...

Pitam se samo, koje to međunarodno pravilo odobrava neovlašćeni prelet jedne suverene zemlje ratnim avionima druge, odnosno koje to međunarodno pravo brani nadletanoh državi da sa nema skine takav avion?