Dostupni linkovi

Okončan napad proruskih separatista na policiju u Odesi


Odesa, napad na zgradu policije
Odesa, napad na zgradu policije
Oko 2.000 proruskih separatista napalo je u nedelju prostorije policije u gradu Odesa, javljaju agencije Reuters, AFP iInterfaks.

Masa je pred policijsku zgradu došla sa zastavama Rusije i pravoslavnim ikonama, naoružana palicama. Napadači su, kako su javljali novinari sa lica mesta, probili kapiju sa dva kamiona i porazbijali prozore na zgradi policijske stanice, ali nisu uspeli da probiju ojačana vrata zgrade iza kojih su se sakrili policajci.

Odesa
Odesa

Posle nekog vremena policajci su, pod pritiskom, najavili puštanje desetak pritvorenika, uhapšenih nakon nasilja koje se u tog gradu dogodilo u petak, a u kome je stradalo preko 40 ljudi. Nakon što su uhapšeni separatisti izašli napolje, opsada policijske stanice je popustila, a napadači su se povukli nekoliko stotina metara niz ulicu.


Jacenjuk: Masakr u Odesi je ruski plan za uništenje Ukrajine

"Nasilje u Odesi sa 40 mrtvih u petak, deo je ruskog plana za uništenje Ukrajine", izjavio je u nedelju premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

"To što se dogodilo u Odesi, deo je plana Ruske Federacije da uništi Ukrajinu i ukrajinsku državu", rekao je Jacenjuk na konferenciji za štampu u Odesi, posle niza sastanaka s lokalnim vlastima i udruženjima građana.


Arseniy Yatsenyuk
Arseniy Yatsenyuk
"Rusija je ovde poslala ljude da izazovu haos, ali zemlja se mora ujediniti i pomiriti da teroristima koje Moskva podržava, ne bi dala mogućnost da podele naš narod", rekao je Jacenjuk."Cilj Rusije je da se ono što se dogodilo u Odesi, ponovi na istoku zemlje", ocenio je premijer. "To je plan koji profesionalci finansiraju i organizuju radi manipulisanja običnim ljudima, a naše jedinstvo će biti najbolji odgovor tim teroristima", rekao je Jatsenjuk.

On je objavio da su posle masakra od 2. maja svi visoki gradski policijski zvaničnici otpušteni i da će biti zamenjeni drugima, jer nisu uspeli u svom zadatku.

U crnom odelu i s crnom kravatom u znak žalosti, Jacenjuk je izrazio saučešće porodicama žrtava i obećao da će "pravosuđe pokrenuti istragu da bi se utvrdilo ko nije izvršio svoju dužnost".

Po podacima policije, 42 osobe su u petak poginule u Odesi, tokom sukoba
pristalica jedinstvene Ukrajine i pro-ruskih separatista. Među njima
su i desetine pripadnika pro-ruskih snaga.

Po izveštaču AFP, nasilje je počelo kada je nekoliko stotina pro-ruskih separatista napalo povorku pristalica proevropskih vlasti u Kijevu, a zatim se zabarikadiralo u Domu sindikata gde je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubrzo izbio požar.

Kramatorsk pod kontrolom ukrajinske vojske

Nakon dvodnevnih borbi, ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad gradom Kramatorskom u Donjeckoj oblasti. Tokom specijalne operacije snaga bezbednosti te zemlje protiv proruskih separatista, prema najnovijim informacijama, poginulo je približno deset osoba.

Vojska Ukrajine uspela je da zauzme sve zgrade, uljučujući i zgrade MUP-a, Službe bezbednosti Ukrajine, a ponovo je zauzet i televizijski toranj u Kramatorsku. Mediji međutim javljaju da ukrajnske snage i dalje nemaju kontrolu nad centralnim trgom i gradskom opštinom.

"Aktivna faza je nastavljena u zoru. Ne zaustavljamo se", napisao je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov na svom Facebook profilu.
Ukrajinske snage na punktovima kod Slovjanska
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Ukrajinska vojska je u subotu uveče otpočela i operaciju protiv proruskih separatista u gradu Mariupolj, Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine na obali Azovskog mora. Ipak, ukrajinski i ruski mediji izveštavaju da je noć u Mariupolju protekla bez borbi, dodajući da su demolirane prostorije partije Otadžbina čiji je lider bivša premijerka Julija Timošenko.

Nakon jutrošnjih izveštaja o novim sukobima u okolini grada Slovjanska, poslednje informacije govore da je u Slavajansku trenutno mirno. U Lugansku, proruski demontranti su napali vojsku. Ruski mediji javljaju da je u sukobima u tom gradu najmanje jedna osoba poginula, a dve ranjene, istovremeno dodajući da je u gradu Konstatinovka poginulo dvoje ljudi.

Posmarači OEBS stigli u Berlin

U međuvremenu je sedmoro vojnih posmatrača OEBS-a, koji su oslobođeni u Ukrajini, stigli u Berlin. Proruski separatisti su posmatrače držali od 25. aprila, u Slavljansku, gde su ih zarobili optužujući ih za špijunažu.Ukrajinska služba sigurnosti SBU tvrdí, da ima dokaze kako je ruska strana imala ulogu u hapšenju vojnih promatrača OSCE-a. Saopćeno je da su presreli razgovor ruskog specijalca Igora Strelkova. Njega ukrajinska služba smatra osobom koja vodi proruske separatiste na istoku Ukrajine.
Separatisti u Slavjansku oslobodili posmatrače OSCE
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

NATO: Istorijska greška Rusije

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, rekao je da bi “Rusija učinila istorijsku grešku ako bi nastavila da destabilizuje situaciju u Ukrajini”. Rasmusen je za nedeljano izdanje nemačkog lista Frankfurter Algemajne Sontagszajtung rekao da bi to bila “istorijska greška Moskve s teškim posledicama za odnose između Rusije i Zapada". Generalni sekretar NATO je rekao da bi onda mogle da budu uvedene strože sankcije ruskoj privredi, ali je istakao da NATO "ne razmatra vojnu opciju".

Lavrov: Još ima šanse za dijalog

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da šanse za dijalog između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine pod okriljem OEBS-a još postoje.

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
"Ruska strana je potvrdila da šanse za takav dijalog još postoje uz uslov hitnog povlačenja kriminalne naredbe o angažovanju armije protiv stanovništva i obuzdavanja radikalnih nacionalista", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova nakon telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije sa nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.


Agencije navode da je Štajnmajer izrazio zahvalnost Moskvi za pomoć u oslobađanju zapadnoevropskih oficira, složivši se da je neophodno hitno prekinuti nasilje i početi sa ispunjavanjem dogovora utvrđenim u Ženevskoj izjavi od 17. aprila.

"Ministri su izrazili spremnost da pomognu početku ravnopravnog dijaloga između kijevskih vlasti i predstavnika jugoistoka Ukrajine radi usaglašavanja praktičnih koraka u skladu sa Ženevskom izjavom", navedeno je u saopštenju.
XS
SM
MD
LG