Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 08:04 CET

  Bosna i Hercegovina

  Nastavljen štrajk u RS uz minimalan proces rada

  Štrajk u ponedeljak u Banjaluci
  Štrajk u ponedeljak u Banjaluci

  Pročitajte i ovo

  Nastava u svim srednjim i u skoro svim osnovnim školama u RS počela je u utorak ujutro.  U onim školama u kojima je štrajk, radnici, poštujući vladinu uredbu o minimumu procesa rada, drže skraćene časove.

  Predsjednik sindikata obrazovanja Stevan Milić izjavio je da je potpuna obustava rada na snazi još samo dvije osnovne škole u istočnom Sarajevu, jer radnici ovih škola smatraju da je uredba Vlade RS o obavezi minimuma procesa rada u prosvjeti suprotna Zakonu o štrajku.

  Komentarišući prijetnje premijera RS Aleksandra Džombića da će biti sankcionisani svi oni koji u utorak ne počnu sa radom u školama, Milić je rekao da se ne boji prijetnji premijera, jer sve što radi sindikat je u skladu sa zakonom.

  "Jedino čime je zakon povrijeđen je Vladina uredba o minimumu procesa rada u prosvjeti, a ako se utvrdi drugačije spreman sam prihvatiti sankcije“, dodao je Milić.

  Prema riječima Milića, da li će se i narednih dana nastaviti štrajk budžetskih korisnika zavisiće od stava Vlade i spremnosti da se postigne kompromisno rješenje.

  „Umjesto da se Vlada bavi statistikom o broju štrajkača i preko medija se prepucava sa  sindikatom, bilo bi bolje da razmatra mogućnosti kako riješiti probleme koji su nastavili smanjenjem plata od 10 posto za 40 hiljada zaposlenih u policiji, prosvjeti, upravi i pravosuđu.Štrajk nije cilj nikome u sindikatu, ali on je jedini način borbe za očuvanje prava radnika" , istakao je Milić.

  I dalje najviše radnika koji štrajku su zaposleni u pravosuđu i obrazovanju, dok mali broj radnika policije i uprave se odazvalo štrajku, a glavni razlog za to je bojazan od dobivanja otkaza, smatraju i sindikatu jer je  Vlada tražila spiskove ko će štrajkovati, a ko ne.

  Erduan Katana

  rfebl+blic.net

  U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: A.A. Grad: Tuzla
  22.01.2013 21:36
  Ne razumijem ovo o spiskovima " ko će štrajkovati a ko ne ... ". Ko je pravio spiskove ? Uostalom neka pravi ko hoće valjda sindikalne organizacije treba da pozovu svoje članove na štrajk a svi članovi bi trebali da se odazovu pozivu... Onag ko neće da se odazove na poziv svog sindikata treba ga izbaciti pa neka bude rob ako hoće...

  Ime: Strajkac -Banja Luka Grad: BiH
  22.01.2013 14:28
  Treba strajkaci da budu uporni i da ne posustaju. Sada je predvidjeno smanjenje plata od 10% a za nekoliko mjeseci bice jos 10 % (ukupno 20%). Negativni trend ce se nastaviti i dalje dok se ovi ne izjednace sa onima koji primaju socijalnu pomoc.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 22:03
  Ne znam kako to izgleda u Banjoj Luci, ali bih bio iznenađen kada bi bilo kvalitativno drugačije nego u Beogradu...
  A, u Beogradu sam, kada sam poslednji (ako Bog da) put bio u zgradi Opštine Novi Beograd, video da u kancelarijama službenika ima više nego stolica!?
  Gužva je tolika, da se trećina skita po hodnicima, dok ostali sede po onim budžacima, pa se smenjuju...

  To je glasačka baza partija na vlasti. Bašibozuk koji milostinju menja za političku podršku. Aktivni učesnici u političkoj igri u kojoj se novac ono malo jada provrede i novac još nerođenih sugrađana presipa u džepove ološa - od samog ovog dna, pa sve do vrha "strukture vlasti".
  Odgovor

  Ime: slavica Grad: brcko
  23.01.2013 10:08
  Postovani Radakovicu,svugdje je isto.Obuceni iz proslog sistema,sinovi i kceri.Sjecam se kad su neke mame i tate odlazili pijani u 15 sati sa svojih radnih mjesta doma/kuci,toliko pijani da je neke vozio i sluzbeni auto naravno sa punim gepekom od sirotinje i jos su im donosli zaklana telad na vrata,ociscena i tranzirana.
  Oprostite sto se sjecam te brutalnosti,najbolje bi bilo da mi se desi amnezija.Sad takvi nemaju.
  Dobro je da ovi strajkaju,mozda ce biti manji racuni za vodu,telefon,benzin.itd
  Samo ljekar i sestra koja je bila bolesna moze i mene da razumije kad lezim bolesna.
  Lijep vam pozdrav i puno zdravlja.
  Hvala RSE,sto dozvoljavaju da koristimo njihove kapacitete pa da procitam dosta dobrih komentara,tako se malo rasteretim,uvijek ima dobrih ljudi.
  Bosanski covjek je dobar,uvijek razumije druge,a on jadan moze da pati i do smrti,zadovoljan je kad mu se neko osmijehne.dao bi sve od sebe,vjerovatno smo uvijek ponizavani.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.01.2013 19:22
  Dok je Bosanaca, biće i Bosne ,)
  Draga Slavice, svako dobro!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.