Petak, 06. maj/svibanj 2016, 15:05 CET

  Programi / Pred licem pravde

  Refleksija Haga: Presude kolektivitetima ili pojedincima

  Haški tribunal
  Haški tribunal
  Iako se u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju ne sudi narodima za počinjene ratne zločine, presude Tribunala se u BiH i drugim zemljama regiona ipak najčešće doživljavaju kao presude kolektivitetima, a ne pojedincima.

  Tako razmišlja i većina građana Doboja:

  „Više kolektivno nego individualno. Tako ja to vidim.“

  „Tu ima i jednog i drugog – da se može okrakterisati i kao presuda pojedincu, ali i kao i presuda narodu, zato što smo svjedoci u zadnjih mjesec dana da Srbima sude neke kazne koje su doživotne, dok ostali bivaju pušteni na slobodu“,
  rekao je jedan od građana Doboja za RSE. 

  Advokat haških i optuženika za ratne zločine pred bosanskohercegovačkim sudovima Miodrag Stojanović iz Bijeljine smatra da ovakvi stavovi građana prema presudama Haškog tribunala proizlaze iz optužnica za udruženi zločinački poduhvat:

  „Kroz udruženi zločinački poduhvat ja bih rekao da se ide ka kolektivitetu, a ne ka individualizaciji krivične odgovornosti. To kažem jer ne mogu da se otmem utisku da to forsiraju žrtve, pa čak i politike koje stoje iza tih žrtava - jer oni instrumentalizuju žrtve. Koliko god nekoga konkretno, individaulno osudili i ta presuda treba da dovede do pomirenja, ona to ne radi. Nego, naprotiv, produbljuje jaz između naroda“, kaže Miodrag Stojanović.

  Na suđenjima za ratne zločine u Haškom tribunalu optuženici koji se brane sami ili njihovi branioci forsiraju upravo tu priču o suđenju kolektivitetu, a ne o postupku po individualnoj krivičnoj odgovornosti, kaže Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u RS:

  „Nego se to isključivo veže za etnicitet, za kolektivitet, za vojne formacije, koje se opet doživaljavju kao nešto etničko i nacionalno, tako da suština leži u tom opasnom poluznanju o tome šta se dešava pred tim sudovima i posebno pred odjelima za ratne zločine. To stvara taj protor da se tiha solidarnost osjeća prema optuženom ukoliko on dolazi iz sopstvene etničke zajednice, a da ta solidarnost, koji bi primarno i prirodno trebala biti usmjerena prema žrtvama tih zločina, čak u cijelosti izostane.“  

  Goran ŠimićGoran Šimić
  x
  Goran Šimić
  Goran Šimić
  Ovako razmišlja i ekspert za tranzicijsku pravdu u BiH Goran Šimić, koji takođe ističe da je dominantan i pogrešan stav o presudama kolektivitetima umjesto pojedincima posljedica toga što građani u BiH, odnosno u zemljama bivše Jugoslavije, ne saosjećaju sa žrtvama iz druge etničke skupine nego sa zločincima iz vlastitog naroda:

  „Ljudi jednostavno ne čitaju presude. Drugo, nas i naše kolektivitet u kojima živimo apsolutno ne zanima istina. Nas zanimaju samo oni drugi, oni njihovi zločini - ’mi smo bili eksluzivne žrtve, a oni su bili eksluzivni počinitelji’. I kad krenete sa te početne pozicije, onda sve postaje izvrnuto. Evo vam nekoliko primjera: presuda Rasimu Deliću kaže da Rasim Delić nije kriv za ono što se dogodilo, ali je, kaže, Armija RBiH počinila niz zločina u srednjoj Bosni itd. Drugo, recimo presuda Lukićima – koji normalan čovjek ne može suosjećati sa ljudima koji su bili živi zapaljeni u kući? Sad da to vidite na televiziji u Bangladešu, zgrozili biste se. A kada se to dogodilo vašim komšijama, onda vas živo boli briga zato što su oni bili Bošnjaci, a nisu bili Srbi i onda možda da je i dobro da im se to dogodilo! Dakle, mi polazimo sa pogrešnih početnih osnova, a to je da ne suosjećamo kao ljudska bića za patnje drugih. A kad je to tako, onda dobivamo to što dobivamo“, navodi Šimić.

  Presude Haškog tribunala nisu postigle svoju osnovnu svrhu jer većina političara na području bivše Jugoslavije svojim izjavama o negiranju genocida, genocidnom narodu, presudama samo jednom narodu ili izjednačavanju krivice  doprinosi mišljenjima o kolektivnoj, a ne o individualnoj odgovornosti, kaže predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Vera Jovanović:

  „Mislim da će javnosti trebati jako mnogo. Sve dotle dok se s njom manipuliše, dotle će to trajati. A političari, zbog svojih dnevno-političkih potreba, zbog potreba da se zadrže na vlasti, da praktično vladaju ljudima, diktiraju to. Taj proces tzv. tranzicione pravde nažalost je jako spor i on u nekim segmentima i na nekim područjima uopšte nije ni počeo.“

  Bez obzira na sve, naslijeđe Haškog tribunala je od neprocjenjivog značaja za sve narode koji žive na području bivše Jugoslavije, kaže ekspert za tranzicijsku pravdu u BiH Goran Šimić:

  „Nijemci mogu prihvatati ili ne prihvatati nirnberške presude, ali Aušvic, Dahau i svi ostali zločini njihovi ostaju. Ono što mi griješimo, a što su Nijemci uspjeli nakon 20, 30 godina nakon Drugog svjetskog rata je to da se mi moramo suočiti sa našim najstrašnijim demonima. Presude Haškog tribuinala i presude naših sudova će ostati kao dio naše kolektivne historije. Mi se možemo pretvarati da oni ne postoje, mi ih možemo zanemarivati, možemo pljuvati po njivom radu, međutim tu ništa ne pomaže.“  

  *****************


  Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
   
  Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

  Arnes Grbešić

  Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  24.12.2012 12:17
  Usput. Razumijem da ima pametnih ljudi. Obrazovanih. Mislecih. Od njih se moze dobiti zanimljiva izjava, misli nad kojim se mozemo zamisliti i od kojih bi mogao poteci konstruktivan dijalog.
  Ali, za ime boga, sta je ekspert za tranziciju pravde????! Bez obzira koliko pametan bio, ja bih se stidio da me se tako titulise.
  Odgovor

  Ime: goran šimić Grad: sarajevo
  26.12.2012 13:12
  :)
  odavno se nisam sladje nasmijao!
  zasto bi se ja to trebao stiditi sto sam ekspert za tranzicijsku pravdu?
  bas bih volio cuti objasnjenje.
  mozda se budemo svi zajedno jos vise nasmijali.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  26.12.2012 14:49
  Boze gospodine Simicu?! Pa vi se jos javljate?!
  Ako vec hocete da se jos vise zabavite, recite nam koje vrste pravde postoje? Tranzicijska, zatim pravda koja cesto (za)staje? Pravda koja staje samo na vecim mjestima/stanicama? Ubrzana?
  Postoji pravda i nepravda. Ili vi mislite da u promjenama za nekoga treba da ima vise pravde?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  26.12.2012 20:06
  P.A.@
  Problem je ovdje sto se ti javljas ! Previse prika pametujes,ohladi malo.Kao da si svu svjetsku pamet pokupio! Mnogo pises,a nista ne kazes !
  Odgovor

  Ime: goran simic Grad: sarajevo
  26.12.2012 17:40
  postoji samo jedna.
  na zalost ona ne obitava na ovome svijetu.
  na njemu obitavaju idioti koji nose oruzje, pale zive ljude, unistavaju kulturne i vjerske objekte, ubijaju djecu.
  za njihove zrtve nema pravde.
  tek nada da to: neko od gore vidi sve.
  ako vi podrzavate da to stanje tako bude i da ga ne mijenjamo, neka vam bude.
  ja bih uvijek ucinio sve sto je god u mojoj ljudskoj i profesionalnoj moci da ubica ne likuje nad svojom zrtvom, makar i u ovako nesavrsenom obliku kakvog sada imamo.
  ako zelite podrzavati ubice, silovatelje i palikuce, to je onda vas izbor.
  Odgovor

  Ime: P. A.
  26.12.2012 19:06
  Boze??!
  Ja sam se samo usprotivio glupom, birokratskom nazivu vaseg zanimanja. Nadam se da ste u pregovorima sa silovateljima i palikucama malo takticniji. No ako vama nista ne skripi u nazivu, meni, vjerujte - jos manje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.12.2012 13:40
  goran simic@
  Nemojte da vas iznenadjuje bilo sto na ovom forumu,gsn.simicu !
  Ovdje zna biti mnogo,mnogo gorih i promasenih komentara,od kojih glava zaboli ? Imate ovdje i takve, koji bi da budu"vece Pape,i od samog Pape"!! Ovaj P.A. kojem navodno smeta Vasa titula,on u stvari ne voli Vas komentar koji ste dali ! Niste pristalica matrice koja vlada na ovom forumu,a koja kaze da su u Ex YU vodjeni gradjanski (!) ratovi,da su svi podjednako ubijali,i da nije bilo genocida u Srebrenici !!
  Uostalom,vjerovatno ste ponekada procitali neki komentar ovdje,i uvjerili se u to, licno ?
  Odgovor

  Ime: Petar Antunovic
  26.12.2012 14:52
  Dobri Jasar, za nekoga kome je otac Bosanac, a majka Svedjanka, postoji po definicija olaksavajuca okolnost: premladi ste za ozbiljan razgovor.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.12.2012 20:01
  Petar A.@
  Gdje zulja,dobri Petre? Ocjeniste me mladim,neozbiljnim za ovakve razgovore,a ni rijeci,zasto takva kvalifikacija?Sta je to netacno u mom komentaru? Kada mi to navedete dobri Petre,onda mozemo nastaviti diskusiju.
  PS.Jako ste pogrijesili,sto se tice mojih godina.Ako je zbog komentara,onda bi ja Vas ocijenio veoma mladim!
  Odgovor

  Ime: P. A.
  27.12.2012 12:32
  "... Kada mi to navedete dobri Petre,onda mozemo nastaviti diskusiju"
  Znaci - necemo? Sjajno!
  Odgovor

  Ime: goran šimić Grad: sarajevo
  26.12.2012 13:59
  :)
  nije to moja nikakva titula. to je naprosto oblast nauke kojom se ja bavim. zapravo jedna od njih. ja sam samo doktor pravnih nauka. i profesor na fakultetu. i jos neke sitnice o kojima mozete vidjeti vise na www.goransimic.ba. a vrijedjanje. ne vrijedjam se ja lako. to ne dozvoljava zivot u ovoj zemlji. ja sam se samo zelio nasmijati od srca.

  Ime: VB Grad: Beograd
  24.12.2012 10:23
  Da smo mi pristojni i civilizovani gradjani,ne bismo ovako divljacki ratovali medju sobom.Sramota je sto se struka upustila u komentarisanje presuda,pogotovo onih osetljivih,koji se ticu nasih zlocina.Da ne pominjemo skolske udzbenike koji stvaraju plodno tle za buduce Lukice i ostale slicne njima iz drugih entiteta.Da se bar jednom mesecno u Srbiji prikazuju filmovi o logorima za nesrbe po BIH uz ucesce strucnjaka a ne navijaca za nasu stranu,onda bi se bar kod nekoga pojavila empatija za patnje drugih.Naravno,i drugi imaju svoje tamne mrlje,ali mi smo u vecem problemu jer smo i porazeni u svim tim nasim strasnim koljackim i ubilackim akcijama.Sudu je trebalo prepustiti sudjenja,drakonski kaznjavati i ne podsticati instituciju jataka,mozda manje govoriti o zlikovcima a vise o zrtvama.
  Trosenje vremena i energije(i previse novca koga nemamo) na dokazivanje nedokazivog(nismo mi zlocinci dok se ne dokaze ili dok nas ne uhvatite na delu),umesto suocavanja sa zlocinima i pokusaju moralne obnove u kojoj heroj ne moze biti ni Sljivancanin,Mladic,Dabic i slicni,a moze i treba onaj mladic iz Trebinja koga su" braca"
  ubila jer je pomagao "nekrstu".

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  24.12.2012 09:15
  Vera Jovanovic tvrdi da se manipulise sa javnosti.Slazem se ,a ujedno i ne slazem.!Pitam se kakva je to javnost koja tolike godine nije u stanju vjerovati svojim ocima?Kako to da se optuzuju i na kraju osude oni za koje je javnost uvjerena da su heroji?Zasto prosvjetni radnici strajkuju zbog plata,anisu u stanju strajkati zbog ociglednog sakrivanja istorijskih cinjenica iz rata u BIH 1992-1995?Pokusava li se mozda izjednaciti krivica ?Sa toliko pitanja HAG se ne mora suocavati.Sudije saslusaju optuzene i tuzioce,i odluce na osnovu FAKTA!!!!To je sva mudrost postovana javnosti.Na kraju krajeva svako ko sumnja moze sam da se prijavi i prisustvuje sudskom procesu bilo kojeg optuzenog.Uostalom postoji mogucnost i tv pracenja direktno.Ali kad je lijena Gu....pa ceka informaciju od "provjereno iskrenih medija u BIH".

  Ime: Ria Grad: Netherland
  23.12.2012 21:55
  Nekada ste bili jedini izvor informacija, sada ste nepojmljivo neobjektivni i pristrasni. Žalosno!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.