Dostupni linkovi

Nasljednik Hubblea u problemima


NASA Hubble Teleskop
NASA Hubble Teleskop
Priredio Rinko Golubović

Projekat svemirskog teleskopa koji bi trebao u skoroj budućnosti zamijeniti NASA-inog veterana Hubblea, zapao je u teške financijske probleme.

Dovršenje JWST teleskopa, kao i lansiranje te stavljanje u uporabu, procjenjuje se kako će koštati najmanje 6.5 milijardi dolara. U orbitu bi trebao biti lansiran do rujna 2015. godine.

Posebno povjerenstvo, koje je zaduženo za procjenu projekta, i takav scenarij nazivaju optimističnim.

Jedina svijetla točka koju je povjerenstvo navelo, jest tehnologija koja se koristi za izradu tog teleskopa, a ona se nalazi ukorak s vremenom i u vrlo dobrom stanju, piše BBC.

Primarno zrcalo teleskopa promjera je 6.5 metara, a teleskop će imati masivan štit protiv sunčevih zraka, veličine teniskog terena, koji će teleskop štititi i od zračenja sa Zemlje. Za razliku od Hubblea, koji svemiri vidi samo u spektru svijetla vidljivom oku, JWST će u svemir 'gledati' u infracrvenom spektru.

Ne samo to, JWST će moći gledati i znatno dublje i dalje u prošlost svemira, sve do samih početaka zvijezda.

Kad se napokon i dovrši u svemir će biti lansiran ESA-inom raketom Ariane 5, na poziciju od 1.5 milijuna kilometara od Zemlje. Njegov vijek trajanja procjenjuje se na deset godina od trenutka lansiranja. Za razliku od Hubblea, njega astronauti neće moći servisirati, zbog velike udaljenosti od Zemlje.
XS
SM
MD
LG