Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 09:53 CET

Bosna i Hercegovina

Naranžasti dan u BiH: Svaka treća žena zlostavljana

Nasilje nad ženama, ilustracija
Nasilje nad ženama, ilustracija
Svakog 25. u mjesecu obilježava se Narandžasti dan, koji se organizuje s ciljem podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama širom svijeta. U 98 posto slučajeva žrtve nasilja u porodici su ženskoga spola. Danas je u BiH svaka treća žena zlostavljana. S druge strane i dalje je malo onih koji se odluče prijaviti zlostavljanje nadležnim organima, prema nekim procjenama manje od 10 posto.

Nasilje u porodici u BiH je konstantno u porastu. Potvrđuje to i broj poziva na SOS linije 1264 i 1265 koje su namijenjene žrtvama nasilja.

Ovi brojevi, u poslijednjih nekoliko godina, pozivani su više od 20 000 puta, kaže Muamer Logo iz Instituta za razvoj mladih „Kult“.

„To je nešto više od pet puta dnevno u prosjeku. U sigurnim kućama  boravilo je više od 500 djece, 209 djevojaka i više od 400 žena. Kapaciteti su popunjeni, a nadležne institucije ne obavljaju svoje zadatke efektno“, ističe Logo.

Mnogo je onih koji godinama trpe fizičko i psihičko maltretiranje, ali teško se odlučuju prijaviti ga.

Iskustva govore da i žrtve koje se ipak odluče progovoriti i prijaviti nasilje, po pravilu prolaze kroz višegodišnje torture. Ipak i dalje se nizak broj zlostavljanja prijavljuje nadležnim organima, a prema nekim procjenama manje od 10 posto.

Nejra Kadić, korodinatorica kampanje za BiH ističe kako je stid najčešći razlog zbog kojeg zlostavljane žene ne prijavljuju nasilje.

„Žene su često ekonomski ovisne o svom bračnom partneru, pa ih je strah, da nakon tog boravka u sigurnoj kući, neće imati od čega da žive i zbog toga često trpe nasilje. One moraju znati da nasilje nije uredu i da to moraju prijaviti nadležnim ustanovama“, kaže Kadić.
 
Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera po šesti put je provedena u brojnim gradovima širom Planete, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama. Kampanju za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT.

(FOTOGALERIJA: Obilježavanje Narandžastog dana u BiH)

Selma Boračić-Mršo

Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.