Dostupni linkovi

Napeta unakrsna ispitivanja svjedoka obrane


Karta Sarajeva pokazana na suđenju
Karta Sarajeva pokazana na suđenju
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ispitano je preko 15 svjedoka obrane, najviše oficira iz Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je držao Sarajevo u troipogodišnjem okruženju. Tijekom unakrsnog ispitivanja svjedoci obrane su od strane haških tužitelja suočavani sa vlastitom ulogom u ratu, razlikama u prijašnjim izjavama, kao i sa dokazima optužbe koji su u suprotnosti sa njihovim tvrdnjama - da nisu napadali Sarajevo, odnosno da su se samo branili.

Svetozar Guzina
Svetozar Guzina
Prilikom suočavanja i svjedoci se dosta uzrujaju, te posvade sa tužiteljem, nakon čega moraju intervenirati suci. Prenosimo dio atmosfere sa suđenja prilikom dvodnevnog iskaza Svetozara Guzine, ratnog zapovjednika 1. bataljona Ilidžanske brigade VRS-a s područja Nedžarića.



I Guzina je, kao i ostali svjedoci obrane, negirao odgovornost srpskih snaga za namjerno ubijanje Sarajlija, kojih je tijekom opsade smrtno stradalo oko 11 i pol tisuća, dok ih je pet puta više ranjeno. Također, svjedok je osporavao i vlastitu odgovornost kada ga je haški tužitelj Jeremy suočio sa podacima - da je i sam sudjelovao u protjerivanju nesrpskog stanovništva iz Aerodromskog naselja na Dobrinji.

„Civile muslimane koje ste vi odveli do aerdromske zgrade i piste, neko drugi je odvajao. Da li to tvrdite? A vi ste ih samo pratili do tamo?“, rekao je Jeremy, na šta je Guzina odgovorio: "Vojnik koji sam išao da zauzmem što više teritorije. Vojnici koji su išli iza mene, išli su po stanovima, pretresali stanove, gledali ima li civila, izvodili pred zgrade i u koloni ih sprovodili na Aerodrom – to hoću da kažem. A ja sam zauzimao tertoriju.“

Budući da je Guzina, kao prijeratni ugostitelj, svu odgovornost za sukob u Sarajevu svaljivao na Bošnjake, tužitelj ga je suočio sa pronađenim vojnim i političkim dokumentima srpskih dužnosnika, kao i sa zapisnicima njihovih sastanaka koji potvrđuju - da je naoružavanje sarajevskih građana srpske nacionalnosti pokrenuto već 1991. godine, prema strategiji Srpske demokratske stranke, SDS-a, koja je „zagovarala ratnu opciju“.

GUZINA: Gospodine tužioče, ja ne vidim razloga zašto vi mene ovo ispitujete. Ja u ovo doba nisam uopšte bio u SDS-u, niti sam bio u bilo kakvim organima.

PREDSJEDAVAJUĆI SUDIJA: Svjedoče, nije na vama da postavljate pitanje o razlozima zbog kojih vam se postavljaju ova pitanja. Odgovorite - ako znate, molim vas, recite nam, a kao ne znate, također nam recite da ne znate.

Tužiteljstvo prilikom unakrsnog ispitivanja inzistira na direktnim odgovorima što, pak, često iziritira svjedoke obrane, kao i suočavanje sa dokazima koji osporavanju njihov iskaz i pogled na stvari. Poput suočavanja Guzine sa njegovim iskazom u kojem osporava snajperske napade na sarajevske civile.

TUŽITELJ: Dakle, vaš iskaz je da ste vi imali tri snajpera u bataljonu, ali da ti snajperisti nisu otvarali vatru na bilo koje mete. Je li to vaš iskaz?

GUZINA: Tužioče, puške M48 su toliko neprecizne puške iz Drugoga svjetskog rata, pa ne mogu, gospodine sudija sa DA ili NE.

PREDSJEDAVAJUĆI SUDIJA: Moram da vas prekinem.

Sudija Alphons Orie
Sudija Alphons Orie
Ne iznerviraju se samo svjedoci prilikom suočavanja od strane haškog tužiteljstva. Optuženi general Mladić je zbog glasnih komentara izbačen iz sudnice već nekoliko puta. Upozorenja predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea su postala svakodnevnica, ali i do sada nezabilježena pojava na Haškom sudu. "Vijeće je sito odnosa gospodina Mladića prema ovome. Ako još jednom nešto tako glasno kaže, udaljićemo ga iz sudnice - neka to bude jasno“, rekao je Orie

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastavlja se idući tjedan novim iskazima svjedoka obrane u vezi sa sarajevskim ratištem tijekom prve polovice devedesetih godina.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG