Petak, 27. novembar/studeni 2015, 09:15 CET

Svijet

Napadač na Ambasadu SAD pripadnik zabranjene ljevičarske grupe

Napad na ambasadu SAD u Ankarii
|| 0:00:00
...  
 
X
01.02.2013
Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u eksploziji koja se u petak dogodila ispred Ambasade Sjedinjene Američke Države (SAD) u Ankari, Televizijski snimak prikazuje bolničare kako ranjene ljude smještaju u kola Hitne pomoći. (Reuters video)
Napad na ambasadu SAD u Ankari
Turska policija identifikovala je napadača koji se digao u vazduh ispred američke ambasade u Ankari kao Edževita Šanlija, pripadnika zabranjene ljevičarske grupe.

Četrdesetogodišnji Šanli je prošao vojnu obuku u Evropi, a ranije je bio u zatvoru zbog napada 1997. godine na vojne i bezbjednosne lokacije u Istambulu.

Dvije godine prije toga on je prošao  vojnu obuku u jednoj od ćelija organizacije u Njemačkoj.

Edževit Šanli prišao je ulazu za posjetioce u američkoj Ambasadi u petak poslije podne i aktivirao eksploziv koji mu je bio vezan oko pojasa. Osim Šanlija u napadu je poginuo i pripadnik obezbjeđenja.

Jedna žena zadobila je teške povrede.

Turski ministar unutrašnjih poslova Moamer Guler rekao je da je Šanli bio član Revolucionarne narodne oslobodilačke partije-fronta (DHKP-C), ljevičarske terorističke grupe koja je zabranjena u Turskoj.

On je iz zatvora oslobođen prije osam mjeseci.

Pripadnici ove  grupe, koja je povezana sa libanskim terorističkim grupama i sirijskim ljevičarskim frakcijama, bili su osumnjičeni za napad u Burgasu, u Bugarskoj prošlog jula kada je ubijeno pet izraelskih turista.

Turska i SAD okarakterisali su napad kao terorizam.

Biljana Jovićević

U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Slobodan Grad: YU
02.02.2013 15:16
Bas mi je zao amera da udaraju na levo ili desno na patriote ili nacionaliste TERORISTE IL ANTITERORISTE uvek se okrece protiv njih i to je znak dasu mnogo voljeni na ovoj zemaljskoj kugli i pored se njihove HOLIVUDSKE propagande.Skoro niko ne naseda na njihove bajke a kamoliti JA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<;
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.