Subota, 30. april/travanj 2016, 15:08 CET

  Svijet

  Napadač na Ambasadu SAD pripadnik zabranjene ljevičarske grupe

  Napad na ambasadu SAD u Ankarii
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  01.02.2013
  Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u eksploziji koja se u petak dogodila ispred Ambasade Sjedinjene Američke Države (SAD) u Ankari, Televizijski snimak prikazuje bolničare kako ranjene ljude smještaju u kola Hitne pomoći. (Reuters video)
  Napad na ambasadu SAD u Ankari
  Turska policija identifikovala je napadača koji se digao u vazduh ispred američke ambasade u Ankari kao Edževita Šanlija, pripadnika zabranjene ljevičarske grupe.

  Četrdesetogodišnji Šanli je prošao vojnu obuku u Evropi, a ranije je bio u zatvoru zbog napada 1997. godine na vojne i bezbjednosne lokacije u Istambulu.

  Dvije godine prije toga on je prošao  vojnu obuku u jednoj od ćelija organizacije u Njemačkoj.

  Edževit Šanli prišao je ulazu za posjetioce u američkoj Ambasadi u petak poslije podne i aktivirao eksploziv koji mu je bio vezan oko pojasa. Osim Šanlija u napadu je poginuo i pripadnik obezbjeđenja.

  Jedna žena zadobila je teške povrede.

  Turski ministar unutrašnjih poslova Moamer Guler rekao je da je Šanli bio član Revolucionarne narodne oslobodilačke partije-fronta (DHKP-C), ljevičarske terorističke grupe koja je zabranjena u Turskoj.

  On je iz zatvora oslobođen prije osam mjeseci.

  Pripadnici ove  grupe, koja je povezana sa libanskim terorističkim grupama i sirijskim ljevičarskim frakcijama, bili su osumnjičeni za napad u Burgasu, u Bugarskoj prošlog jula kada je ubijeno pet izraelskih turista.

  Turska i SAD okarakterisali su napad kao terorizam.

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Slobodan Grad: YU
  02.02.2013 15:16
  Bas mi je zao amera da udaraju na levo ili desno na patriote ili nacionaliste TERORISTE IL ANTITERORISTE uvek se okrece protiv njih i to je znak dasu mnogo voljeni na ovoj zemaljskoj kugli i pored se njihove HOLIVUDSKE propagande.Skoro niko ne naseda na njihove bajke a kamoliti JA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<;
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.