Dostupni linkovi

Napad na opozicionara u Kragujevcu: Posledica društva zatrovanog agresijom


Saša Milenić
Saša Milenić

Kragujevačka policija u utorak je uhapsila osobu koja je prethodne noći, oko 19 časova pretukla funkcionera stranke Zajedno za Šumadiju, doskorašnjeg predsednika Skupštine grda Kragujevca i bivšegnarodnogposlanika te stranke u Skupštini Srbije, Sašu Milenića. Napadač će se braniti sa slobode.

Milenić je pretučen na Đačkom trgu u blizini Prve kragujevačke gimnazije u kojoj radi kao profesor filozofije i tom prilikom polomljena mu je jagodična kost i nanete druge brojne povrede na nosu, oku i licu.

On je zbog operacije i lečenja hospitalizovan na Klinici za ORL Kliničkog centra Kragujevac.

Napadaču, I. V. starom 49 godina, određena je mera zadržavanja do 48 časova, nakon čega će biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu. Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda napadaču nije odredio pritvor, iako je osnovni javni tužilac predložio tu meru.

Policija je uhapsila I. V. koji je juče u Kragujevcu fizički napao Sašu Milenića, odbornika Zajedno za Šumadiju, saopštio je Nebojša Stefanović, ministar unutra njih poslova.

Popadić: U opažanju nekažnjenosti koren eskalacije nasilja

Popadić: U opažanju nekažnjivosti koren eskalacije nasilja

U društvu gde se sve može reći, može se sve i uraditi, kaže socijalni psiholog Dragan Popadić.

„Na ekstremne uvrede možemo nailaziti maltene svaki dan i one više ne zaslužuju naizgled nikakvu pažnju. I mislim da je tu jedan koren problema. Dakle, u društvu gde se sve može reći, može se sve i uraditi. Naravno zna se ko to sve može reći, oni koji imaju moć i koji su na vlasti. Oni koji smatraju da u njihovo ime govore i rade misle da mogu sve i uraditi. Problem eskalacije nasilja ne treba tražiti u uzavrelim strastima, jednostavno strasti nisu toliko uzavrele, već u ideji da se ono može nekažnjeno činiti ako je na strani onih koji imaju moć i koji gledaju da li će neko nasilje kazniti ili ne“, kaže Popadić za RSE.

Policija će reagovati bilo ko da je u pitanju, kaže Stefanvović i dodaje da motivi napada na Milenića za sada nisu poznati, a protiv uhapšenog će biti podneta krivična prijava.

„Prišao mu je kao njegov poznanik jer su se poznavali od ranije i obratio uvredljivim rečima, zatim je usledio napad. Zadao mu je udarac zatvorenom šakom u predelu lica i još nekoliko udaraca od kojih su nastale ove teške telesne povrede. Dakle, on će biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu i brza i efikasna akcija policije pokazuje da svako ovakvo delo, svaki napad, neće proći nekažnjeno i da će policija uvek reagovati“, kaže Stefanović.

Milenić je pretučen u blizini Prve kragujevačke gimnazije u kojoj radi kao profesor fiozofije i tom prilikom polomljena mu je jagodična kost zbog čega je zadržan na lečenju u Klinici za ORL Kliničkog centra Kragujevac.

Napadaču I. V. starom 49 godina određena je mera zadržavanja do 48 časova, nakon čega će biti sproveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Prema zvaničnim informacijama, Milenić je poznavao napadača koji ga je napao dok je razgovarao sa kolegama u blizini Prve kragujevačke gimnazije u kojoj radi kao profesor fiozofije.

Napadač je prišao grupi profesora i više puta pesnicama udario Milenića u glavu, nakon čega je povređeni stranački funkcioner kolima Hitne pomoći prebačen u Urgentni centar.

Vanja Đorđević, portparolaka Kliničkog centra Kragujevac, izjavila je za Radio Slobodna Evropa da su, posle obavljene dijagnostike i specijalističkih pregleda u Urgentnom centu i Klinici za ORL, Saši Mileniću, konstatovane teške telesne povrede sa prelomom jagodične kosti, ali da je njegovo opšte zdravstveno stanje stabilno. Ona je dodala da će Milenić biti zadržan na lečenju na Klinici za ORL.

Stranka ZZŠ najoštrije je osudila napad na doskaorašnjeg predsednika Skupštine grada Kragujevca i bivšeg narodnog poslanika Skupštine Srbije, zahtevajući od nadležnih organa hitno zakonsko sankcionisanje napadača.

Zoran Palčić, portparol te stranke, rekao je Radiju Slobodna Evropa, da iako motivi napada još nisu poznati, incident predstavlja posledicu opšte loše atmosfere u društvu.

„Ne znamo motive niti želimo da ulazimo u to. Gospodin Milenić je poznat kao političar, poznat je i kao profesor, intelektualac i borac za ljudska prava, ali bez obzira da li je čovek politički angažovan ili je običan građanin u pitanju zakon treba da važi za sve. Ovo je pre svega posledica loše atmosfere u društvu, atmosfere koja je zatrovana agresijom, primitivizmom i mržnjom. Možemo samo da budemo zabrinuti za celokupnu situaciju i u gradu i u društvu, ako se ne stane na na put ovom primitivizmu i ovoj agresiji“, kaže Palčić.

Vlast u Kragujevcu u oktobru prošle godine od Koalicije okupljene oko stranke Zajedno za Šumadiju, preuzela je Srpska napredna stranka, takozvanim prekomponovanjem skupštinske većine, a za gradonačelnika je izabran Radomir Nikolić, stariji sin predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Tada su, posle dolaska iz karantina u hotelu u selu Končarevo kod Jagodine, za smenu tadašnjeg predsednika Saše Milenića i gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, koji je 14 godina bio na čelu Kragujevca, pored odbornika SNS, glasali odbornici SPS, PUPS, JS, DSS, SPO i LDP, dotadašnji Stevanovićevi koalicioni partneri.

Milenić je od tada odbornik Skupštine grada i jedan od najžešćih kritičara novouspostavljene vlasti i njenih poteza.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i predsednik Skupštine grada Milan Urošević, nisu bili dostupni, ali su u zajedničkom saopštenju najoštrije osudili napad na odbornika Zajedno za Šumadiju i profesora Prve kragujevačke gimnazije Sašu Milenića.

Vest da je sinoć u Kragujevcu pretučen Saša Milenić me je duboko uznemirila i potresla. Napad na Milenića je neprihvatljiv i gnusan čin, koji mora biti odmah rasvetljen. Svako ko poznaje gospodina Milenića može da posvedoči da je reč o miroljubivom čoveku, koji nije sklon nasilju, što ovaj incident čini još težim“, naveo je u pisanaom saopštenju gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Napad na odbornika ZZŠ i nekadašnjeg predsednika gradskog parlamenta Sašu Milenića najoštrije je osudio i predsednik Skupštine grada Kragujevca Milan Urošević koji je istakao da ga je ta vest potresla i kao čoveka i kao predsednika Skupštine grada Kragujevca u kojoj Milenić, kao odbornik, predstavlja građane Kragujevca. Urošević je apelovao na nadležne državne organe da u što kraćem roku ispitaju sve okolnosti napada na Sašu Milenića i na adekvatan način kazne počinioca ovog gnusnog čina.

XS
SM
MD
LG