Dostupni linkovi

Nakon smene Mustafe: Od političke debate do institucionalne krize


Ustavni sud Kosova
Ustavni sud Kosova

Politički analitičari u Prištini ocenjuju ispravnom odluku Ustavnog suda o suspenziji izbora predsednika Skupštine, Ise Mustafe, sve dok je predmet u razmatranju. Ali, oni upozoravaju da se na Kosovu stvara opasan presedan stvaranja političke krize preko Ustavnog suda.

Privremena mera Ustavnog suda kojom je suspendovana pozicija predsednika Skupštine Kosova bila je očekivana, a to će sada uticati i na formiranje novih institucija, kažu analitičari u Prištini. Oni dodaju da se ovom merom suspenduju i ustavni rokovi za Skupštinu Kosova, ali se, za sad, izbacuje i mogućnost novih izbora. Ova mera takođe ne dozvoljava predsednici zemlje, Atifeti Jahjagi, da odredi mandatara nove vlade. Sve do konačne odluke Ustavnog suda, Kosovo će biti bez nove vlade. Vlada u ostavci nastaviće da radi, ali bez punih ovlašćenja.

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija podnela je Ustavnom sudu zahtev za interpretaciju procedura sa sednice Skupštine 16. jula na kojoj je Isa Mustafa izabran za predsednika te institucije. Iz ove partije smatraju da prilikom izbora Ise Mustafe, čelnika LDK-a na mesto predsednika Skupštine nisu ispoštovane procedure, te stoga traži tumačenje Ustava.

Analitičar Dren Doli kaže da je privremena odluka suda u slučaju Ise Mustafe bila očekivana, s obzirom na zahtev Demokratske partije Kosova. On, međutim, veruje da će Ustavni sud doneti konačnu odluku i pre 18. septembra, kada je poslednji rok, i to zbog važnosti ove odluke u konstituisanju novih institucija.

„Ono što Ustavni sud može da uradi, jeste da u konačnoj odluci pojasni termin 'parlamentarne grupe' i kada se po Ustavu priznaje da je parlamentarna grupa formirana. To bi bio konačan odgovor političkim debatama o tome koja je najveća parlamentarna grupa, a koja automatski dobija pravo da predloži ime za predsednika Skupštine“, kazao je Doli.

A publicista Halil Matoći kaže da, ukoliko Ustavni sud ne donese konačnu odluku do 18. septembra, onda bi ova odluka mogla poprimiti političku konotaciju.

„U prvom redu ova odluka ukida ustavne vremenske rokove, i u tom smislu vanredni izbori više nisu u igri. Ali, ukoliko se konačna odluka odloži do septembra, onda je, objektivno gledano, Ustavni sud pod političkim uticajem“, kaže Matoshi.

U poslednje vreme Ustavni sud je imao pune ruke posla zbog sve učestalijih zahteva oko tumačenja Ustava. Dren Doli upozorava da u nekoliko slučajeva partije čak traže da se problemi, koji zahtevaju politički koncenzus, reše u ovoj instituciji.

„Kosovo ne može zauvek da političke debate pretvara u ustavne ili institucionalne krize, i da onda rešenje tih kriza traži od nezavisnih organa“, navodi Doli.

Nakon objave ove privremene odluke, Isa Mustafa je zamrznuo sve aktivnosti u svojstvu predsednika Skupštine do konačne odluke. Međutim, nakon što se PDK obratio Ustavnom sudu, sada i opozicioni blok LDK-AAK-Nisma i ostali koji su glasanji za njega, imaju pravo da podnesu svoje odgovore sudu o Mustafinom izboru, o tome da li je on izabran ili nije na osnovu regularnih procedura.

XS
SM
MD
LG