Dostupni linkovi

Naftni terminali Federacije BiH na korak do stečaja


Naftni terminali u Pločama
Naftni terminali u Pločama
Ko je i kakve ugovore potpisivao u ime Naftnih terminala Federacije u Pločama, ko ih je raskidao i kako, zašto Vlada nije reagovala, te kakva je uloga suda u Sisku - sva ova pitanja pokrenuta su svega dva dana pred najavljeni stečaj Terminala.

Odluka Arbitražnog suda u Parizu, a koju je sud u Sisku prošle godine priznao mimo zvaničnog priznanja od strane Trgovinskog suda Hrvatske, Terminalima nalaže ili da plate britanskoj kompaniji Deltagrip više od sedam miliona eura ili da idu u stečaj.

Sve je krenulo nakon što je Deltagrip optužio Terminale za nelegalan raskid 30-ogodišnjeg ugovora za iznos od 117 miliona dolara i 2,28 miliona eura 2010. godine.

Ispostaviće se tek prije koji dan, iako su dokumenti bili dostupni i ranije svim relevantnim institucijama uključujući i tužilaštva, da je dio aneksa ugovora sa Deltagripom falsifikovan. Ovo je potvrdio federalni ministar energije rudarstva i industrije Erdal Trhulj:

„Jer je evidentno da na bazi tog falsifikata iz jula 2007. godine, koji je možda napravljen i 2009. jer je dokazano da je falsifakt, počiva čitav slučaj“, rekao je Trhulj.

Nelegalnostima u kojima svoje prste imaju gotovo svi prethodni direktori kompanije, ali i neki bivši zvaničnici federalne vlade, tako će se baviti sud.

No, kako to ne odlaže stečaj koji je nakon dvomjesečne blokade računa po hrvatskim zakonima neizbježan, Vlada je odlučila nagoditi se sa Deltagripom dva dana pred istek roka za proglašenje stečaja.

Direktor Terminala Federacije, u čijem su sastavu i Naftni terminali Ploče, Rasim Kadić kaže kako već u četvrtak ide prijedlog sporazuma o odgodi stečaja za pet mjeseci.

„U zavisnosti od njihovog očitovanja zavisi daljni tok događanja. Vlada je spremna učiniti dodatni napor da se u tom roku za koji bi odgoda ovrhe bila razriješe pitanja nedostajućih sredstava iz arbitražne odluke“, navodi Kadić.

To ne znači da Vlada Federacije potvrđuje konačnost presude iz Pariza, navodi ministar Trhulj. Oko potvrde i, kako tvrde, štetnosti po imovinu Federacije zbog odluke suda u Sisku opet će konačnu riječ dati sud:

„Sporazum podrazumijeva da se do konačnog rješenja statusa ove arbitražne presude, jer je evidentno da je arbitražna presuda već implemenirana u skladu sa rješenjem suda u Sisku, a prije priznanja pravosnažnosti u iste, odnosno prihvatanja iste u Hrvatskoj, što je suprotno zakonima Hrvatske, implementira i nanosi štetu Terminalima, tako da će se podnijeti i postupak protiv Republike Hrvatske zašto je to urađeno, a da se iz viška prihoda Terminala sad podmiruju te obaveze do dobivanja konačne presude Republike Hrvatske“, kaže Kadić.

Ukoliko dođe do odgode, Kadić pojašnjava kako bi se postepeno smanjio dug ako presuda Arbitražnog suda u Parizu ipak bude priznata:

„Ostalo je malo manje od 12 miliona u ovom momentu, pa bi se, ukoliko se prihvati sporazum, obročnim otplatama to smanjivalo.“

(FOTOGALERIJA: Dokumentacija do koje je došao Radio Slobodna Evropa)


Nelegalno od početka

Tonči Marinović Štuk, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva (SING) u NTF Ploče, razočaran je odlukom Vlade koja je Deltagripu praktično na tacni dala Terminale. Eventualni stečaj bilo bi nešto najgore što bi moglo zadesiti 80-ak radnika:

„Jer u firmu će doći stečajni upravitelj i Deltagrip kao najveći vjerovnik. Vjerujem da je njima sigurno u interesu da firma ode u stečaj. I da poklopi upravo ovaj dio terena u slobodnoj zoni Luke Ploče. Ne mogu vjerovati da firma koja oprihoduje 3,2 miliona kuna mjesečno sa 80 posto iznajmljenih kapaciteta ne može poslovati i vraćati i servisirati kredit; videjli ste i sami koliko tu ima falsifikata – od ugovora, od OG grupe Adriatik koja se pojavljuje itd“, tvrdi Martinović Štuk.

Priča o nelegalnostima u pločanskim naftnim terminalima seže gotovo do samog osnivanja. Još 2008. je federalna finansijska policija podnijela krivičnu prijavu protiv bivših direktora ove kompanije - Drage Burđeleza i Josipa Tomića koji su osumnjičeni za prevare u službi i sklapanje štetnih ugovora sa Deltagrupom.

Među onima koji se sumnjiče su i bivši federalni premijer Nedžad Branković i tadašnji resorni ministar Vahid Hećo, jer nisu poduzeli ništa protiv odgovornih koji su firmu postepeno uništavali.

Tim prije što su Terminali već decenijama okosnica bh. industrije. Od njih su zavisili, a i dalje zavise naftna industrija, mostarski Aluminij, zvornički Birač.

Značaj Naftnih terminala koje gradio naprije Energoinvest, čiji je direktor Emerik Blum zaslužan i za gradnju luke u Pločama, nemjerljiv je, kaže bivši direktor Energopetrola Huso Hadžidedić, iz čijeg su sastava Terminali nakon dokapitalizacije izuzeti:

„To što se desilo predstavlja svakako rezultat ove naše politike, u kojoj stranke parcijalno i radi svojih interesa imenuju ljude vrlo neodgovorne, nestručne, koji su mogli da naprave jedan takav potez. Očito je da se to pitanje zapostavilo. Mislim da su u pitanju čiste kriminalne grupe. Ljudima kojima je stalo do posla i do BiH to nije u interesu“, ocjenjuje Hadžidedić.

Od odgovora Deltagripa zavisiće hoće li u pločanske naftne terminale ući stečajni upravnik. Tako će Deltagrip doći u posjed kompanije čija se vrijednost u Pločama procjenjuje na oko 300 miliona eura, a samo zemljište na kojem su terminali izgrađeni, sa površinom od 150.000 kvadratnih metara, vrijedi 150 miliona eura.
XS
SM
MD
LG