Dostupni linkovi

Načelnik Srebrenice: Pomoć Srbije zalog bolje budućnosti


Aleksandar Vučić i Ćamil Duraković, te Bakir Izetbegovi, Denis Zvizdić i Milorad Dodik u Srebrenici 11. juli 2015
Aleksandar Vučić i Ćamil Duraković, te Bakir Izetbegovi, Denis Zvizdić i Milorad Dodik u Srebrenici 11. juli 2015

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković zadovoljan je rezultatima koji su ostvareni tokom dva dana trajanja prve Investicijsko razvojne konferencije.

Vlade Srbije i Republike Srpske obećale su pomoć u iznosu od 13 miliona konvertibilnih maraka, a uslijediće podrška od strane Vijeća ministara i Federacije Bosne i Hercegovine. Sredstva će biti uložena u ekonomski oporavak Srebrenice koja će veoma brzo dostići nivo iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je bila među najrazvijenim opštinama u Bosni i Hercegovini.

Sredstva u iznosu od pet miliona eura koja je za ekonomski oporavak Srebrenice u ime Vlade Republike Srbije donirao premijer Aleksandar Vučić, namijenjena su za početak učvršćivanja odnosa između Bošnjaka i stanovnika Srbije, ocjenjuje Ćamil Duraković.

„U jednom momentu počele su špekulacije u medijima da li je to reparacija za počinjeni genocid ili po osnovu za potopljeno zemljište izgradnjom Hidroelektrane Bajina Bašta. Ja sam juče sa premijerom Vučićem razgovarao i prvo nisam mogao da vjerujem da se radi o poklonu od pet miliona eura. On mi je rekao da to nema veze ni sa prvim ni sa drugim, već da je to početak buduće bošnjačko-srpske budućnosti u kojoj treba nastojati da u narednih sto godina ne bude događaja kao u bliskoj prošlosti. Ovih pet miliona eura je, ustvari, poklon“, kaže Duraković.

Ćamil Duraković ocjenjuje da je poklon Vlade Srbije iskren.

Ćamil Duraković i Aleksandar Vučić na investicijskoj konferenciji u Srebrenici, 11. novembar 2015, foto: Sadik Salimović
Ćamil Duraković i Aleksandar Vučić na investicijskoj konferenciji u Srebrenici, 11. novembar 2015, foto: Sadik Salimović

„Upravo negativno iskustvo iz Memorijalnog centra Potočari jula ove godine nas je povezalo kao ljude jer imamo iste namjere. Uvjeren sam da su Vučićeve namjere iskrene. To je čovjek koji ima kapacitet, legitimitet i političku podršku u Republici Srbiji i koji to može uradit. Svi do sada su bili 'šminkeri'. On može donositi 'teške' odluke u vremenu kada je i Srbija suočena sa problemima. I u takvoj situaciji, on je našao snage da pomogne Srebrenici. To je veliki politički korak kojim pokazuje da je uistinu iskren. Iskren je i kad je bio ovdje u julu, tako će biti i u budućnosti. On će dolaziti još u Srebrenicu, ići ću i ja u Beograd... Mislim da je ovo početak jedne dobre saradnje, jer mi graničimo jednim dijelom sa Srbijom“, kaže Duraković.

Ipak, u jednom dijelu javnostii u Srbiji, osuđen je jučerašnji postupak premijera Vučića. Duraković komentariše pisanje pojedinih medija.

„Vučić nije donio pare Ćamilu Durakoviću, već će one biti usmjerene na sve stanovnike Srebrenice. Mislim da je to jedan hrabar korak, a on je dovoljno snažan političar i će ga moći iznijeti. Ja vjerujem da je to samo jedna grupa desničara koji bi Vučića kritikovali i da je iz Srebrenice odnio pet miliona eura“, naglašava Duraković.

Sredstva dobijena na konferenciji, pomoći će da Srebrenica izađe iz kruga nerazvijenih opština.

„Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će narednu sjednicu posvetiti našoj konferenciji i očekujemo da će doznačiti određena sredstva. Mi znamo u šta ćemo uložiti taj novac, a to je prije svega u investicije i otvaranje oko 350 radnih mjesta. Neće biti jednokratne donacije – traktori, freze i plastenici. Nekada smo planirali da se kreditno zadužimo i da kupimo objekte u Zelenom Jadru i da pokrenemo finalizaciju drveta. Sada imamo svoj novac i moći ćemo krenuti u realizaciju tog projekta, a ako se ukaže prilika, idemo i dalje“, konstatuje Duraković.

Realizacija većih projekata kreće početkom iduće godine. Dio sredstava uložiće se u uređenje grada da se popravi prvi dojam nakon dolaska u Srebrenicu.

„Mi moramo život Srebreničana dovesti u normalu, a ostalo će sve ići svojim tokom. Sada ćemo imati dovoljno novca i moći ćemo da uradimo mnogo“, istakao je načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković.

XS
SM
MD
LG