Dostupni linkovi

Na Tvrđavu mogu koze, a za Nišvil upitno


Niška tvrđava
Niška tvrđava

Nakon što niški Zavod za zaštitu spomenika nije dozvolio korišćenje svih lokacija u Tvrđavi koje su organizatori Nišvila tražili, dovedeno je u pitanje održavanje ovog poznatog niškog džez festivala. Dok iz Zavoda tvrde da bi na spornim lokacijama bila ugrožena bezbednost posetilaca, organizatori Festivala podsećaju da su na istom mestu prošle godine bile izložbe koza i ovaca, a nedavno i parking tokom izložbe pasa, i ne isključuju mogućnost da na kraju ceo program ovogodišnjeg Nišvila iz Tvrđave izmeste u prostor na periferiji grada.

Nepunih 20 dana pred početak jednog najvećih džez festivala na Balkanu i dalje je neizvesno da li će on tradicionalno biti održan u niškoj Tvrđavi i u kom njenom delu.

Zbog spora sa gradskim Zavodom za zaštitu spomenika, koji je bez obrazloženja zabranio da se u većem delu Tvrđave održe brojne planirane festivalske aktivnosti, organizatori kao soluciju razmatraju i preseljenje celog festivala.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da se nada da do toga ipak neće doći.

"To bi bio veliki skandal za grad i velika glavobolja za nas", kaže Blagojević.

I dok Blagojević tvrdi da je Zavod za zaštitu spomenika ove godine dozvolio postavljanje samo glavne bine, ali zabranio korišćenje cele desne strane ovog spomenika, pa čak i prostora na kome je ranijih godina bio besplatni deo festivala, direktorka Zavoda Elena Vasić kaže da to nije tačno.

Sporna lokacija iza ateljea, foto: Predrag Blagojević
Sporna lokacija iza ateljea, foto: Predrag Blagojević

Ona tvrdi da je zahtev Nišvila stigao kasno, da su tražili previše prostora a da pritom nisu dovoljno precizno objasnili njegovu namenu.

Zbog toga je Zavod, kako kaže, redefinisao uslove "onako kako smatra da je u redu za samo nepokretno kulturno dobro", ali i da se "ne bi remetili drugi korisnici u Tvrđavi".

"Tvrđava je javno dobro, pripada svima. To što će se tu održati neki festival i to jako značajan festival, ne znači da bi drugi korisnici Tvrđave trebalo da budu ugroženi na bilo koji način", kaže Vasićeva.

Vasićeva je u izjavi za Televiziju N1 naglasila da je posebno sporan prostor u severoistočnom delu Tvrđave, oko nekadašnjih umetničkih ateljea, gde su organizatori Nišvila planirali da postave "Midnajt stejdž". Po zaključku stručnjaka niškog Zavoda taj prostor je nebezbedan i postoji mogućnost da se pod opterećenjem bedemi Tvrđave uruše.

Direktor Nišvila odbacuje tvrdnje o ugroženoj bezbednosti i dodaje da se na tom istom mestu već neko vreme redovno organizuju brojne druge manifestacije.

"Javna je tajna da je izložba koza i ovaca bila u tom delu, da je sad, nedavno, bila izložba pasa. I parking je bio tu. Stotine automobila je tamo, znači 20.000 kilograma je opterećivalo taj prostor", kaže Blagojević.

Blagojević kaže da je usmeno obavešten da je republičkog Zavoda za zaštitu spomenika uponištio veći deo rešenja svojih kolega iz Niša, ali dodaje da Nišvil neće odustati od ni od jednog od svih 10 planiranih stejdževa.

On najavljuje novu žalbu i ne brine ga to što je do 13. avgusta, za kada je planirano otvaranje Festivala, ostalo vrlo malo vremena.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG