Dostupni linkovi

Na Saturnovom ledenom mjesecu postoji potencijal za život


Saturn
Saturn

Saturnov šesti najveći mjesec Enkelad ledeni je svijet na čijoj površini preovladava temperatura od minus 180 stepeni celzija, a koji je u isto vrijeme mogući dom za mikroorganizme.

Pored činjenice da površinu mjeseca prekriva između 30 i 40 kilometara debeo sloj leda, naučnici smatraju kako ispod njega možda postoje uslovi za pojavu jednostavnog života.

Ova predviđanja pojavila su se nakon novih fotografija mjeseca koje je načinio NASA-in orbiter Cassini. Među mnoštvom drugih stvari Cassini je na Zemlju poslao fotografiju vodenog mlaza koji izbija ispod debelog sloja leda.

Spomenuti mlazovi nalaze se na južnoj polulopti, a potječu iz mora koje je najvjerovatnije duboko od osam do 10 kilometara.

Nakon pregleda elementarnih supstanci unutar mlaza, naučnici su spoznali da voda sa Enkelada ima pH vrijednost 12. Na Zemlji postoje područja slične pH vrijednosti, kao što je jezero Mono u Californiji, a koji su upravo zbog toga odličan dom za alge, mušice i druge slične organizme.

Također, njena pH vrijednost dokaz je oslobađanja vodika u procesu poznatom kao serpentinizacija, a koji potječe iz stijena koje se nalaze ispod leda. Oslobođeni vodik služio bi kao savršena hrana za organizme koji se možda kreću u dubini Enkeladovog mora.

XS
SM
MD
LG