Dostupni linkovi

Igračice "Mostara" dobile utakmicu protiv podjela


Ženska momčad
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

Ženski fudbalski/nogometni klub “Mostar” ove sezone je u vrhu Prve lige Federacije BiH i kandidat je za ulazak u državnu, Premijer ligu BiH. Igračice “Mostara” ove godine dogurale su daleko i u Kupu BiH.

Sve je, naizgled, tek uspješna sportska priča. Međutim, u današnjem Mostaru, Ženski fudbalski/nogometni klub “Mostar” veliku pažnju javnosti zadnjih dana privukao je jednom činjenicom koja nema veze sa sportom.

Svugdje u savremenom svijetu sasvim je normalno da u jednom lokalnom fudbalskom klubu nastupaju igračice iz cijelog grada. Međutim, u Mostaru - koji je i 20-ak godina nakon rata još uvijek više-manje etnički podijeljen - to je kuriozitet i vijest za medije.

Uprkos uspjesima koje u zadnje vrijeme postižu igračice Ženskog fudbalskog/nogometnog kluba “Mostar” - osnovanog u januaru 2012. godine - to ipak nije bio povod za veliku medijsku pažnju posljednjih dana.

Izudin Tanović
Izudin Tanović

Predsjednik kluba, Izudin Tanović nam priča:

“Glavna karakteristika jeste što je to stvarno klub bez ikakvih predrasuda. Dakle, bez ikakvih etničkih, nacionalnih, vjerskih, bilo kakvih predrasuda. To je klub djevojaka koje vole nogomet, vole fudbal, žele da igraju žele da se druže, međusobno uvažavaju, poštuju, vole... Vole ovaj grad, vole ovu državu i nastupaju za nju”.

Igračicama i rukovodstvu Ženskog fudbalskog/nogometnog kluba “Mostar” godi medijska pažnja u zadnje vrijeme. Ipak, predsjednik kluba Izudin Tanović, o interesovanju medija za činjenicu da tu nastupaju djevojke iz oba dijela grada naglašava:

“Iskreno ću vam reći. Meni posebno smeta priča i pitanja novinara, 'šta se to dešava u Mostaru, u smislu lijeve i desne obale?' Ja ne priznajem to i ove djevojke to ne priznaju. Dakle, Mostar je nešto što je bilo specifikum bivše, eks Jugoslavije, on je to i danas.”

Šta kažu same djevojke? Adriana Zovko nam je kazala:

“Pozitivna stvar za jedan tako klub. Mislim, Mostar je najveći grad u Hercegovini, realno je da bude svake vjeroispovijesti, iz svih krajeva cura. To nas čini još jačim.”

Minela Gačanica
Minela Gačanica

Minela Gačanica, o činjenici da u Ženskom fudbalskom/nogometnom klubu “Mostar” nastupaju djevojke iz cijelog grada, komentariše:

“To nama ne predstavlja ništa eventualno. Ima djevojaka sa svih strana, raznih religija, nacionalnosti. Svi smo kao jedno, kao jedna porodica. Ne predstavlja nikakvu razliku. Svi smo zajedno, super se slažemo. To je najbitnije. Baš smo ono svi kao jedno.”

Potpredsjednik Ženskog fudbalskog/nogometnog kluba “Mostar”, Ivan Mikulić ističe:

“Drago mi je da možemo iz Mostara poslati neke drugačije poruke. Ne samo poruke nekakvih, da kažem po mostarski, 'crnjaka', nego u gradu ima dosta pozitivnih stvari, a ove naše cure i ženski nogomet će sigurno još dalje u budućnosti slati te pozitivne poruke sa svojim rezultatima, koje nadam se da će vrlo brzo biti na jednom vrhunskom nivou.”

Ženski fudbalski/nogometni klub “Mostar” ne samo da se sastoji od članova uprave i igračica iz oba dijela grada, nego taj klub u takmičarskom smislu funkcioniše zahvaljujući pomoći jednog kluba iz tzv. zapadnog i jednog iz tzv. istočnog dijela Mostara.

Objašnjava predsjednik kluba, Izudin Tanović:

“Prije svega pomenuti Hrvatski nogometni klub 'Branitelj', koji je bukvalno, evo ja to ponavljam već u par navrata, da je to naš otac i majka. Sve svoje resurse i, zvanično, naš stadion na kojem mi nastupamo to je stadion Hrvatskog nogometnog kluba 'Branitelj' u Sportsko-rekreacionom centru Rodoč. Dakle, pored njega bi još pomenuo i Bokserski klub 'Mostar', koji je sve svoje resurse stavio na raspolaganje, počev od fitness-centra, odnosno teretane, do svlačionica”.

Potpredsjednik Ženskog fudbalskog/nogometnog kluba “Mostar”, Ivan Mikulić, dodaje:

Ivan Mikulić
Ivan Mikulić

“Klub ima vrlo visoke ambicije. Da ne budemo preskromni, znači, mislim da je to i realno, da postavimo ljestvicu jako visoko. Sad, nadam se da ćemo uspjeti. Prva prepreka koju trebamo ostvariti je ulazak u Premijer ligu. Mislim da smo na dobrom putu.”

I dok susreti muških nogometnih ekipa s obje strane Mostara izazivaju najviše sigurnosne pažnje i svojevrsnu mobilizaciju velikog broja policajaca, posebno specijalnih, te zaštitara - a nerijetki su i incidenti - čini se da mostarske djevojke ne vide problem u zajedničkom nastupu za jedan gradski klub, jer su fokusirane na fudbal.

Šta ih je privuklo tom, kako se obično misli, muškom sportu? Minela Gačanica nam je kazala:

“Pa nogomet? Već od malih nogu igrala sam sa dječacima ovako po ulici i tako. Tata se bavio fudbalom i tako je i meni ta ljubav prema lopti, dok nije osnovan ovaj ženski klub i tad sam odlučila da se upišem i da krenem s fudbalom.”

Nikolina Vujadin priča:

“Pa eto, to mi je oduvijek želja bila i vidjela sam da mi to ide kao najbolji sport i odlučila sam se za fudbal.”

XS
SM
MD
LG