Dostupni linkovi

MUP Kosova: Loša razmena informacija sa Skopljem o akciji u Kumanovu


Kumanovo nakon policijske akcije
Kumanovo nakon policijske akcije

Na osnovu informacija kojima Kosovo za sad raspolaže, tokom sukoba u Kumanovu poginulo je devet državljana Kosova, a 21 lice sa Kosova je uhapšeno. Kada je reč o razmeni informacija, makedonske vlasti nisu dovoljno sarađivale, dok kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija nisu posedovale nikakve ranije informacije koje bi nagovestile sukob u Kumanovu. Ovo je rečeno u ponedeljak tokom izveštavanja kosovskog ministra unutrašnjih i generalnog direktora policije pred Skupštinskim odborom za unutrašnje poslove i bezbednost.

Generalni direktor policije Špend Mađuni izjavio je da je Kosovo bilo u nepovoljnom položaju što se informacija iz Makedonije tiče, te da takva situacija i dan danas traje. Štaviše, kosovske vlasti nisu u mogućnosti zvanično obavestiti ni porodice poginulih o smrti njihovih bližnjih.

„Jedine informacije koje smo dobili tiču se verifikacije identiteta pojedinaca, a posle naših svakodnevnih, brojnih zahteva nakon incidenta. Konačno su poslali opšte informacije o tim ljudima koje smo mi putem našeg sistema verifikovali...Mi ne možemo potvrditi nečiju smrt ili nečije ubistvo dok ne dobijemo izvod umrlih, koji treba da izda vlast u Makedoniji, a kako bismo mi posle obavestili njihove porodice. Mi ni dan danas nemamo izvod umrlih kosovskih državljana koji su tamo ubijeni“, kazao je Mađuni.

On je dodao da na osnovu verifikacije informacija kosovskih vlasti, nakon dobijenih informacija iz Makedonije, u sukobu u Kumanovu ubijeno je njih devetoro sa Kosova, a 21 državljanin Kosova je uhapšen.

Kosovski mediji su nakon sukoba u Makedoniji preneli da je Kosovska obaveštajna služba prethodno informisala kosovski vrh o mogućem sukobu u Makedoniji.

Ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni to je, međutim, u ponedeljak negirao. On je kazao da njegovo ministarstvo, kao ni policija, nisu imale nikakve informacije unapred koje bi poslužile kao upozorenje na ono što se desilo, te pozvao na međunarodnu istragu.

„Ono što se tamo desilo je u ekskluzivnu odgovornost makedonskih vlasti i zato insistiram da se uradi složena međunarodna istraga a kako bi se izbegle sve mogućnosti spekulacija koje smo već videli... Mi ćemo javnost upoznati sa svakim detaljem kojeg posedujemo. Kosovo ništa ne krije, Vlada i institucije ne kriju ništa, nisu ništa sponzorirale, i Vlada Kosova i ja kao ministar insistiram da nećemo dopustiti da se vladine krize u jednoj susednoj državi uvezu na Kosovu... Nećemo nikako dopustiti da, bilo običnim aludiranjem ili implicitnim sugeriranjem, neko pokuša da transferiše jedan konflikt koji je zahuktao negde drugde, koji je možda sponzoriran i od strane druge Vlade, da se uveze na Kosovu“, kazao je on.

Ministar Hiseni je takođe potvrdio da je nakon sukoba u Kumanovu, na Kosovu iz Makedonije ilegalno ušla jedna osmočlana porodica, a preko 300 njih je legalnim putem prešlo kosovsko-makedonsku granicu. Neki od njih su rekli da dolaze kod svojih bližnjih zbog straha od eskalacije situacije, dodao je on.

Članovi skupštinskog Odbora insistirali su na tome da su postojala ranija upozorenja na moguće incidente u Makedoniji, te su izrazili čuđenje kako se nisu primetila kretanja građana sa Kosova u Makedoniji.

Aida Durguti, članica Odbora inače potpredsednica Skupštine iz redova Samoopredeljenja, kazala je ovom prilikom da je Odbor odmah nakon događaja u Kumanovu, 12. maja, pozvao predstavnike Kosovske obaveštajne službe na sastanak, a koji su potvrdili da je 23. februara premijeru i predsednici predat izveštaj o ovoj grupi, te i da su o ranijim dešavanjima imali saznanja ministar spoljnih poslova, ministar pravosuđa i direktor policije.

Ona je upitala ministra unutrašnjih poslova, da li mu se premijer obratio povodom izveštaja Kosovske obaveštajne službe, a na šta je ministar Hiseni odgovorio:

„Ekskluzivno je pravo i premijera i predsednice, i članova odbora o onome šta deli sa drugima. Ekskluzivno je pravo i vaša odgovornost to šta objavljujete iz sastanka sa članovima Kosovske obaveštajne agencije. Nezavisno šta su vama rekli, MUP nije imao ni izveštaj ni saopštenje o onome što je izašlo u javnost“, kazao je on.

Članovi odbora iz opozicije kritikovali kosovske vlasti što još uvek nema zvaničnog stava Vlade Kosova o događaju u Kumanovu, i što Vlada nije kritikovala nasilje nad Albancima u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG