Dostupni linkovi

Može li susret sa Jahjagom popraviti Nikolićev imidž u regionu


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Susret Tomislav Nikolić - Atifete Jahjaga, osim simboličkog koraka u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine, mogao bi da vodi i ka poboljšanju atmosfere u celom regionu. No hoće li voditi i ka popravljanju imidža predsednika Srbije u regionu?

Sastanak predsednika Srbije i predsednice Kosova Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u kontekstu je napora Brisela za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, kaže za RSE da je vreme da nakon dva premijera i oba predsednika daju svoj doprinos u stvaranju prave atmosfere.

„Mi bismo voleli da se taj susret dogodio ranije jer bi to u mnogo čemu rasteretilo odnose između Beograda i Prištine i verujem da ne bi bilo problema koji su rezultirali time da Nikolić nije mogao za vreme praznika da poseti Kosovo. Ali, mislim da sada treba pohvaliti to što je do tog susreta konačno došlo i da će to ojačati međusobno poverenje na obe strane“, kaže Kacin.

Nakon nekoliko briselskih susreta premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija koji su započeli dijalog i krenuli u rešavanje određenih pitanja potpredsednik Skupštine Srbije iz redova opozicije Žarko Korać kaže da ne bi potcenio značaj prvog susreta predsednika Srbije i predsednice Kosova.

„Bitno je da do tog susreta dolazi što će jako mnogo uticati na padanje tenzija u odnosima između Prištine i Beograda. Ja i ne očekujem neke posebne rezultate, ali očigledno je dovoljno i to što su oni uopšte bili u stanju da razgovaraju“, ocenjuje Korać.

Evropski zvaničnici smatraju sastanak predsednika Srbije i predsednice Kosova u Briselu "afirmacijom dijaloga Beograd-Priština na najvišem nivou", ali i da se time potvrđuje da obe strane ulažu napore za jačanje šire regionalne saradnje. Hoće li susret sa kosovskom predsednicom otvoriti Nikoliću još po neka vrata u regionu?

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine, na čemu insistira Brisel, mogla bi da relaksira i odnose u čitavom regionu, a pre svega sa Hrvatskom, smatra izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, iako kaže da ne bi ovaj briselski susret ocenio kao prelomnu tačku za predsednika Srbije kada su u pitanju odnosi u regionu.

„Predsednik Nikolić je imao dosta kontroverznih izjava, ali mislim da je ipak dobro da je došlo do tog susreta jer će to biti i prava poruka za Zagreb da bi konačno došlo i do njegove posete Zagrebu“, ocenjuje Kacin.

Jedna u nizu fotografija

Odnosi predsednika Srbije sa Zagrebom i Sarajevom zategnuti su početkom Nikolićevog mandata ne samo zbog njegove političke prošlosti jednog od nekadašnjih najbližih saradnika Vojislava Šešelja već i pojedinih izjava, poput negiranja genocida u Srebrenici.

No, i kada su ti odnosi suseda sa zvaničnim Beogradom, gde su vlast preuzele političke partije koje su bile vladajuće 90-ih godina, počeli da se vraćaju u normalu kao kada je, na primer, hrvatski premijer Zoran Milanović došao u Beograd, Nikolić nije propustio priliku da u svom stilu, dok je premijer Ivica Dačić razgovarao sa Milanovićem o neophodnosti saradnje, odbrusi susedima.

„Ako je Hrvatska podnela tužbu za genocid protiv Srbije kako može predsednik Vlade Hrvatske da dolazi u prijateljsku posetu. Neko tu nije iskren, ili znaju da mi nismo počinili genocid, ili poseta nije iskreno prijateljska“, rekao je tada Nikolić.

Sada se Nikolić, koji je bio autor prilično rigidne platforme o Kosovu koja je predviđala i prekid pregovora sa Prištinom ali u takvom obliku nije i pretočena u skupštinsku rezoluciju, sreće sa Jahjagom kao predsednicom Kosova.

Potpredsednik Skupštine Žarko Korać primećuje da je Nikolić suviše dugo predstavljao jednu vrstu politike da bi on poverovao da se predsednik Srbije tako lako transformisao te da će morati još dosta vremena da prođe da bi se u to uverio.

„Biće potrebno da prođe još dosta njegovih političkih akcija, njegovih stavova, iskaza da bi mi mogli da poverujemo da se čovek, koji je tako dugo bio najbliži sledbenik Vojislava Šešelja i praktično delio sve njegove političke stavove koji su zaista ekstremni, promenio. Posebno jer je on sam dao neke izjave, naročito neposredno nakon što je stupio na mesto predsednika Srbije koje su dosta loše odjeknule u regionu. Tako da ja ne bih žurio sa tom ocenom, svakako je za njega, a i za većinu političara u Srbiji, ovaj susret značajan. Na primer, Tadić se nije usudio da organizuje ovakav sastanak. Jeste to neka značajna evolucija u ovom trenutku, ali da li je trajna, to ne mogu da odgovorim“, kaže Korać.

Kada se govori o odjeku u regionu poslednjeg poteza predsednika Srbije politički analitičar Vatroslav Vekarić misli da će susret Nikolića i Jahjage kao pozitivna činjenica odjeknuti i u regionu, pa da samim tim može da utiče i na popravljanje Nikolićevog imidža.

“Moglo bi se govoriti o tome da bi Nikolić mogao u određenoj meri i da popravi svoj imidž koji je poprilično na početku svog mandata ugrozio sa nekoliko nespretnih istupa. Naravno, treba videti kako će taj susret proteći i kakvi će biti efekti, odnosno kako će se komentarisati sa obe strane. Treba videti i kako će taj susret oceniti u regionu i u samom Briselu”, ocenjuje Vekarić.

No, sam susret svakako neće biti dovoljan. Tako na primer i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović primećuje da će susret Nikolića i Jahjage “ostati samo jedna u nizu fotografija u albumu poraza, ako ne bude praćen stvarnim promenama u unutrašnjoj politici u Srbiji". Tim pre što sam Nikolić još uvek ume da svojim istupima iznenadi kako pozitivno tako i negativno.
XS
SM
MD
LG